maanantai 18. joulukuuta 2023

Alexandra Benedict: Joulun murhapeli

 

Lily Armitage lähti lapsuudenkodistaan 21 joulua sitten, kun hänen äitinsä kuoli. Lilyn vakaa aikomus on ollut myös pysyä poissa Endgamen kartanosta, mutta tänä jouluna hän vastentahtoisesti päättää palata. Lilyn täti on kutsunut hänet pelaamaan kaikkien aikojen viimeistä joulupeliä, jossa palkintona on kartano. Lilyä ei kiinnostava kartano, vaan huhu siitä, että hänen äiti olisikin aikoinaan surmattu. Lily päättää ottaa asiasta selvää. Mutta hyvin pian hän saa huomata, että joulupelissä panokset ovat kovat, eikä joku kaihda keinoja raivata pelaajia tieltään.
"Endgame House oli vielä synkempi kuin hän muistikaan. Harmaa 1600-luvun järkäle, tehty marmorista ja kalkkikivestä, jotka aikoinaan, kuten hänelle oli monet kerrat lapsena kerrottu, näyttivät hehkuvan aamu- ja iltahämärässä. Nyt talo imi ympäriltään kaiken valon säilyttäen visusti salaisuutensa."s.26
Joulun murhapeli on joulun aikaan sijoittuva suljetun tilan murhamysteerikirja. 
Tempauduin kirjan tarinaan ensimmäiseltä sivulta lähtien. Lily vaikutti kiinnostavalta hahmolta, joulupeli kuulosti mahtavalta ja sitten vielä menneisyyden selvittämistä odottavat salaisuudet ja synkkä lumen saartama kartano, eikä tietenkään unohdeta joulua. Ihastuttava ja jännittävä asetelma siis. heti alussa kerrotaan myös ohjeet muutamaan hauskaan pieneen peliin, joita lukija voi itse suorittaa kirjaa lukiessaan. Ihana idea, mutta minulta ei anagrammit suju, joten en onnistunut siinä tehtävässä. 

Viihdyinkin joulun murhapelin parissa oikein loistavasti suunnilleen siihen asti, että ensimmäinen murha tapahtui. Vähän sen jälkeen kirjan mysteerien täyteinen tunnelma tuntui lopahtavan. Tarina alkoi toistaa itseään, ja hahmot muuttuivat jotenkin hyvin epäuskottaviksi ja kylmiksi. Lilyn tunteita toki yritettiin edelleen kertoa paljonkin, mutta minusta ei vaan ole lainkaan uskottavaa, että joku tosiaan miettisi vaan lapsuuden traumoja ja itseään, kun ympärillä kuolee ihmisiä, jotka ovat sinulle tuttuja, ja tiedät olevasi itsekin vaarassa. 

Erityisen suuri plussa kirjan tarinassa on Lilyn upeat vaatteet, joita kuvailtiin monesti. Pidän kirjoista, joissa esiintyy vaatesuunnittelijoita, ja nuo Lilyn upeat luomukset pystyi näkemään niin elävästi mielessään. Ne näyttäisivät varmasti upeilta elokuvassa.


Joulun murhapeli, (The Christmas Murder Game, 2021)
Otava, 2022
Suom. Kaisa Sivenius
s.335

2 kommenttia:

  1. Ihanaa kun luet näin paljon joulukirjoja, täältä on hyvä aina bongata luettavaa seuraaviakin jouluja ajatellen :)
    Aloitin juuri tänään tämän Benedictin jouluisen murhamysteerin ja vielä olen pitänyt siitä, mutta tuota ekaa murhaa ei olekaan vielä tapahtumut. Jään mielenkiinnolla seuraamaan käykö minulle samoin kuin sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! :) Mielenkiinnolla odotan mitä tykkäät tästä kunhan saat luettua loppuun.

      Poista