lauantai 16. joulukuuta 2023

Amanda Hellberg: Krinoliinijoulu

 

Makeispuodin palkollinen, Lovisa Lind aikoo lähteä joulun jälkeen Amerikkaan, jossa voisi aloittaa uuden elämän, ilman menneisyyden ikäviä muistoja. Ensin on hoidettava vain iso työkeikka. Eräs leskiparoni on palkannut heidät valmistamaan konvehdit talvitanssiaisiin. Yllättäen Paronin lähellä olo tuntuu Lovisasta kummallisen oikealta, mutta eihän hän millään voi perua suunnitelmiaan tuon miehen takia. Eihän paroni voisi koskaan valita köyhää makeispuodin työntekijää vaimokseen.
"Jouluyö oli ritisevän kylmä ja tähdet tuikkivat kaukana korkeuksissaan syvänsinisessä avaruudessa, kun Lovisa käveli kotia kohti. Kodikkaasti valaistujen ikkunoiden takaa kantautui naurua ja laulua, kun hän asteli Ulltunan tyhjillä kaduilla."s.249
Krinoliinijoulu aloittaa Joulu Ulltunassa -sarjan.
Tarina sijoittuu 1800-luvun Ruotsiin, hyytävän kylmään ja lumiseen talveen.

Tämäpä on kaunis kirja, joka piilottaa sisäänsä tunnelmallisen, hyvin talvisen tarinan lumimyrskyineen ja paukkupakkasineen. Kirja etenee mukavan lyhyinä lukuina, joissa dramaattiset juonenkäänteet ja tunnelmalliset miljöökuvaukset tekevät yhdessä kirjasta koukuttavaa, mutta kaunista luettavaa. 

Kirjan tarkat kuvaukset herättävät tarinan eloon. Upeat puvut, herkulliset makeiset, hyytävät talvikelit ja synkkä kartano tekivät tästä tarinasta juuri minulle sopivan. Parasta oli kun yllättäen tarina olikin kummituksilla höystetty, sillä sitä en osannut odottaa lainkaan. 

Tähän kirjaan mahtuu paljon kaikkea, vaikka kyseessä ei ole pitkä kirja. Alussa ja lopussa tarinassa edetään vauhdilla, keskiosassa junnataan hetki paikallaan, melko itseään toistavien ajatusten parissa. Hetken verran puhumattomuus ja salailu jo ärsytti, kunnes tarina lähti taas rullaamaan.

Minulle tuli tästä kirjasta mieleen Kotiopettajattaren romaani, toki hyvin eri tyylillä kirjoitettu. Tämä kun on helpompaa luettavaa, ja viihteellisempää, eikä niin synkkää. Tämä fiilis syntyi Lovisan lapsuuden ja nuoruuden vaikeuksista, hänen ja Paronin luokkaerosta, synkästä kartanosta, joka selvästi piilottaa sisäänsä salaisuuksia, ja draamasta joka syntyy puhumattomuudesta. Ja ei, tässäkään kirjassa, niin kuin Kotiopettajattaren romaanissakaan, en ymmärtänyt mistä tuon parin rakkaus kumpuaa, kun en vaan näe heidän välilleen kehittyvää tunnesidettä. 


Krinoliinijoulu, (Jul i krinolin, 2020)
Tammi, 2022
Suom. Nina Mäki-Kihniä
s.298

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti