keskiviikko 13. joulukuuta 2023

Milly Johnson: Kaikkien joulujen äiti

 

Eve, Annie ja Palma saavat kaikki tahoillaan kuulla olevansa raskaana. Naiset ovat hyvin erilaisissa elämäntilanteissa, mutta vauvauutiset ovat kaikille mieluisia. Naiset tapaavat toisensa odottavien äitien vauvakerhossa. Erilaisuudesta huolimatta, he ystävystyvät, ja pian he saavatkin huomata, että ystävyyden voimalla voi selvitä monista pienistä ja suurista tilanteista, joita elämä eteen heittää. 
"Kaadettuaan keittimeen kannullisen vettä Jacques harppasi katsomaan ikkunasta ulos, sillä kuulosti siltä, että Pähkinänsärkijä-pikajuna puksutti eteenpäin kerrankin ilman ongelmia."s.238
Kaikkien joulujen äiti on ulkoasultaan ja nimeltään niin jouluinen, että oli iso yllätys, kun kirjassa eletäänkin suurimmaksi osaksi aivan muuta aikaa kuin joulua. Jouluun päästään oikeastaan vasta aivan kirjan lopulla, eikä silloinkaan joulusta puhuta. Jouluisia työpaikkoja kirjan henkilöillä kyllä on, sillä he työskentelevät paukkukaramellitehtaassa ja Talvimaailma-teemapuistossa. 

Kirjassa seurataan kolmen naisen elämää heidän raskauaikanaan, joten luvassa on paljon puhetta raskaudesta ja lapsista. Tarinaan mahtuu kuitenkin myös hyvin paljon muuta. Kaikilla päähenkilöillä on tahoillaan omat ongelmansa, ajatuksensa, työnsä, perheensä, ystävänsä ja paljon muuta elämää. Esimerkiksi Even Talvimaailma-teemapuiston kautta päästään hieman jännittävämmän juonikuvion pariin, kun eräs työntekijä alkaa unohdella asioita, ja Palman kautta kurkistetaan maailmaan, jossa ihmiset käyttävät toisiaan hyväksi, ja jos haluaa pois siitä maailmasta, on tehtävä kovasti töitä. 

Vaikka en saanut odottamaani jouluista tarinaa, pidin tästä kirjasta kovasti, sillä tämä herättää paljon tunteita. Ehtisin kirjaa lukiessa hörähtelemään usein, etenkin The Daily Trumpet -lehdelle, joka piristää kirjan välillä hyvinkin vakavaksi menevää juonta. Mutta toisaalta muutama kohtaus meni niin tunteisiin, että itkin melkein silmät päästäni, mitä ei useinkaan kirjaa lukiessa tapahdu. Kirjan maailmaan on niin helppo uppoutua, että kaikista hahmoista tulee läheisiä, ja heidän ilonsa ja surunsa tulevat iholle. 

Olihan tässä jonkin verran ennalta-arvattavia käänteitä, mutta paljon oli myös yllättäviä paljastuksia.


Kaikkien joulujen äiti, (The Mother of All Christmases, 2018)
Bazar, 2022
Suom. Irma Rissanen
Kannen suunnittelu: Laura Noponen
s.495

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti