perjantai 15. joulukuuta 2023

Elly Griffiths: Ruth Gallowayn joulu

 

Joulu lähestyy. Ruth ei ole koskaan ollut suuri jouluihminen, mutta nyt hänellä on lapsi, jolle hän haluaa antaa myös mukavia joulumuistoja. Lisäksi Ruth on saamassa jouluksi miesvieraan, joten on kerrankin aika panostaa. Joulun odotusta varjostaa ikävät uutiset. Museolta on kadonnut tärkeä muinaisesine. 
"Pyryttää raskaasti, ja tuulilasinpyyhkijät saavat hädin tuskin raivattua auki edes pientä tiskistysaukkoa. Ruth pitää rattia tiukassa otteessa ja kumartuu tiiraamaan pimeyteen. Ajovalot tuntuvat näyttävän vain lumisen seinän, kelmeissä valokeiloissa kieppuvat hiutaleet."s.48
Ruth Gallowayn joulu on pieni tarina/novelli, joka sijoittuu neljännen Ruth Galloway -dekkarin jälkeiseen aikaan. 

Kerrankin on jotain hyötyä siitä, että olen aina hyvin jäljessä kaikkien kirjasarjojen lukemisessa, sillä sain sen takia lukea tämän tarinan oikeassa kohdassa sarjaa. Tämähän ilmestyi suomeksi vasta viime vuonna, vaikka kuuluu sarjassa paljon aikaisempaan aikaan. 

Tämä on siis vain noin 50 sivuinen pienen pieni tarina, mutta oikein söpö sellainen. Tällaisena jouluihmisenä on ihana päästä kurkistamaan jo tutuiksi tulleiden hahmojen jouluvalmisteluihin. 

Minusta tämä on onnistunut pieni joulutarina. Tässä on sopivasti pieniä jouluisia yksityiskohtia, kuten ruokaa ja koristeita, mutta myös varsinaisesta sarjasta tuttua ihmissuhdedraamaa, ja näiden lisäksi vielä pieni hyväntuulinen mysteeri. Eikä tästä ole unohdettu myöskään Norfolkin sääolosuhteiden kuvausta, jonka Griffiths kyllä taitaa. 


Ruth Gallowayn joulu, (Ruth´s First Christmas Tree, 2012)
Tammi, 2022
Suom. Anna Kangasmaa
s.54

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti