sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Matt Haig: Joulupukki ja minä

 

Tonttuvaara on mukava paikka, tontut ovat iloisia, herkkuja on aina tarjolla ja joulun taika on läsnä, mutta Amelia on ihminen, eikä sopeutuminen Tonttuvaaraan käy helposti. Hän ei tunnu osaavan oikein mitään tonttumaista, ja sitten hänestä aletaan levittää valheita. Tonttuvaara ja etenkin joulu on jälleen vaarassa, sillä tällä kertaa Pääsiäispupu armeijoineen on saapumassa. Voiko Amelia pelastaa joulun taas?
""Hän on niin kummallinen", sanoi totuuskeiju haaveilevasti. "Iso, pyöreä, naurava, läpikotaisin hurmaava, piparkakuntuoksuinen sekopää.""s.215
Joulupukki ja minä on Joulupukista kertovan kirjasarjan kolmas osa. 
Minusta tämä sarja on loistava niin lapsille kuin aikuisillekin. Kirjasta löytyy vauhtia ja vaarallisia tilanteita, jännitystä ja huumoria, joka hymyilyttää aikuistakin lukijaa, 

Tällä kertaa kaiken seikkailun ohella puhutaan totuuden tärkeydestä, sillä valheet ovat pilaamassa tonttujen iloisen elämän näiden huomaamatta. Menneisyydestäkin paljastuu jotakin hirvittävää, jossa valheilla on myös ollut osuutta asiaan. Erilaisuutta ja joukkoon kuulumattomuuden tunnetta käsitellään myös kauniisti. 

Tarina kulkee vaivattomasti ja nopeaan tahtiin. Tarina ja Chris Mouldin kuvitus sopivat hyvin yhteen, ja kokonaisuus on toimiva. Pidin siis kirjasta, mutta silti se ei ollut minusta sarjan paras osa, sillä aiemmat osat lukeneena se ei enää tarjonnut niin mullistavaa uutta tarinaa, vaikka Tonttuvaaraa vaanivat vaarat olivatkin uusia ja mielikuvituksellisia. 


Joulupukki ja minä, (Father Christmas and Me, 2017)
Aula & Co, 2018
Kuvitus: Chris Mould
Alkuperäinen kansi: Rafaela Romaya
Kannen sovittaminen ja taitto: Noora Karlsson
Suom. Sarianna Silvonen
s.311

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti