lauantai 23. joulukuuta 2023

Kristin Emilsson: Joulu Julian tyyliin

 

Julia vihaa joulua, eikä todellakaan aio mennä perheensä luo muiden arvosteltavaksi. Niinpä hän tarttuu tilaisuuteen kun hänelle tarjoutuu mahdollisuus matkustaa Visbyhyn kissavahdiksi. Hän ei vain tiedä, että väitöskirjaansa kirjoittava Petter, joka kaipaa kipeästi majapaikkaa Visbyhystä, on myös majoittumassa samaan pikku taloon. Tämän kaksikon kohtaaminen ei suju leppoisasti, mutta vaihtoehtoa ei ole. Heidän on kestettävä joulu yhdessä.
"Nostan kaulahuivin nenään asti ja tähyilen ainoaa vapaata taksia. Lumi piiskaa kasvojani, ja maahan on muodostunut lumikasoja. Matkalaukun siirtäminen muistuttaa enemmän auraamista kuin kantamista."s.73
Joulu Julian tyyliin on Visbyn pikkukaupunkiin sijoittuva hyvin luminen jolukirja.
Tämä on aivan loistava! Mietin tätä aloittaessani, että on ehkä tullut jo luettua liian monta joulukirjaa, eikä välttämättä kannattaisi enää aloittaa tätä, mutta onneksi aloitin. 

Tässä kirjassa on kaikki kohdallaan. Lumiset pikkukylän maisemat, kylmä pieni talo, joka tietysti luo varsin romanttiset puitteet, jos niitä viitsii katsoa sillä tavalla, kaksi ei kovin kissarakasta jääräpäätä kissavahtina ja täydellinen naapuri. Tarina etenee sopivan vauhdikkaasti ja koko ajan tapahtuu jotakin kiinnostavaa, ehkä aivan lopussa oli pienen pieni turha jahkailu, mutta muuten ei pienintäkään notkahdusta tarinassa. 

Napakoita lukuja ja sujuvaa juonta siivittää huumori ja lempeät elämänviisaudet. Pääasiassa tarina etenee Julian ja Petterin kautta, mutta ilokseni pääsin kurkistamaan myös Petterin Ex-vaimon ajatuksiin, jotka toivat kivan pienen sivujuonen tarinaan. 

Tässä joulukirjassa käsitellään unelmia, epävarmuuksia, itsensä löytämistä ja uskaltamista. Julia vielä etsii omaa paikkaansa maailmassa, ja minusta sellaiset hahmot ovat aina kiinnostavia. Tälle kirjalle on myös kirjoitettu jatkoa, joten Julian kesken jääneet seikkailut jatkuvat kyllä, ja odotan mielenkiinnolla mihin suuntaan hän lähtee. 


Joulu Julian tyyliin, (Julen enligt Julia, 2020)
Karisto, 2022
Suom. Säde Loponen
Kansi: Sofia Scheutz Design
s.316

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti