keskiviikko 8. marraskuuta 2023

Stephenie Meyer: Elämä ja kuolema -Houkutus toisin päin

 

Beaufort Swan muuttaa Forksin sateisen harmaaseen pikkukaupunkiin isänsä luokse. Koulussa hän tutustuu upeaan Edythe Culleniin, jolla on karmiva salaisuus. Beau ja Edythe rakastuvat, vaikka Edythe yrittää parhaansa pysyä erossa tuosta kömpelöstä pojasta. Näiden kahden rakkaustarina on vaaraksi niin heille itselleen, kuin monelle muullekin. 
"Päällimäinen tunteeni oli kuitenkin... lumoutuminen. Tietenkin minua hermostutti olla niin lähellä häntä. Pelkäsin tekeväni tai sanovani jotakin tyhmää. Mutta oikeasti halusin vain istua tässä ikuisesti, kunnella hänen ääntään ja katsella, miten ilmeet vaihtuivat hänen kasvoillaan niin nopeasti, ettei niistä ehtinyt päätellä mitään."s.85
Elämä ja kuolema eli Houkutus toisinpäin on Houkutuksen kymmenenvuotisjuhlan kunniaksi julkaistu teos, joka kertoo siis Houkutuksesta tutun tarinan, mutta niin, että alkuperäisen tarinan "ihmistyttö rakastuu vampyyripoikaan" onkin nyt "ihmispoika rakastuu vampyyrityttöön". Myös suurin osa muistakin hahmoista on nyt eri sukupuolta.

Suurimmaksi osaksi tämä on aivan samaa kirjaa kuin Houkutus. Ei siis ole luvassa aivan uusin sanoin kirjoitettua kirjaa Houkutuksen maisemissa, vaan hyvin pitkälti sama kirja. Jotain pientä sieltä täältä on vaihdettu, mutta ei niin suuresti, että suosittelisin esimerkiksi lukemaan näitä kahta teosta peräkkäin, ellet sitten halua lukea samaa kirjaa kahta kertaa, sillä erot ovat niin pieniä, että samalta se tuntuu. Mutta jos pidät Twilightista niin sitten tämä voi olla ihan hauska kokemus. Loppu on myös kirjoitettu uudestaan, joten sentään jotakin uutta löytyy, jonka takia tämän lukeminen ei tuntunut aivan turhalta. 

Nyt kun olen tämänkin version lukenut, on mielipiteeni se, ettei tätä olisi tarvittu. Ehkä olisin ymmärtänyt paremmin, jos kirjassa olisi ollut vaikka enemmän oman kuuloinen tarina, mutta kun tämä nyt vaan on sama tarina loppua lukuun ottamatta, niin ihmettelen vain, että miksi?


Elämä ja kuolema, (Life and Death, 2015)
WSOY, 2016
Suom. Tiina Ohinmaa
s.401

1 kommentti:

  1. Ensimmäinen ajatukseni olikin että oliko tämä tarpeellinen teos ollenkaan. Ymmärtäähän sen, että tänä päivänä pyritään hakemaan muitakin juonikuvioita kuin "neito pulassa" mutta tämä on jo kerrottu tarina. Ehkä jos kirjastossa sattuu kävelemään vastaan, saatan sen lainata koska erilainen loppu jäi kiinnostamaan hieman.

    VastaaPoista