maanantai 13. marraskuuta 2023

Louise Penny: Kiveen hakattu kuolema

 

Armand Gamache viettää hääpäiväänsä vaimonsa kanssa lyhyen ajomatkan päässä Three Pinesin kylästä. Bellechassen kartano on ihana paikka juhlistaa rakkautta. Kartanolla vierailee samaan aikaan Finneyn rahassa kylpevä perhe. Perhe on saapunut kunnioittamaan edesmennyttä perheen isää. Perheenjäsenten jatkuvat riidat latistavat kartanon tunnelmaa, ja pian Gamachenkin loma saa käänteen kun yksi perheenjäsenistä löydetään kuolleena. 
Gamache päätyy tutkimaan kammottavaa tapausta. Kartano on täynnä epäiltyjä, eikä yksikään saa poistua ennen kuin tapaus on selvä.
"Mutta oliko Manoir Bellechassessa nyt tapahtunut murha? Gamache ei osannut sanoa. Mutta hän tiesi, että jotain luonnotonta täällä oli tapahtunut."s.127
Kiveen hakattu kuolema on neljäs osa Three Pines -dekkarisarjasta.
Tällä kertaa olaankin muualla kuin Three Pinesissa. Tuossa tutussa kylässä toki käväistään, mutta muuten se ja sen tutut asukkaat pysyvät taka-alalla. Muutamat kyläläiset tosin kuuluvat tähänkin tarinaan oleellisesti. 

Tämä dekkari etenee hyvin verkkaiseen tahtiin. Hahmoja esitellään kauan, ennen kuin mitään murhaa edes tapahtuu. Lukijalle esitellään paljon mahdollisia motiiveja, ja vihjaillaan jos jonkinlaisista salaisuuksista, joiden paljastumista pitää malttaa odottaa.

Kirja on tunnelmallista pohdiskelua, verkkaisesti etenevää tarinaa monenlaisten hahmojen keskuudessa, ja loppua kohden sitten jännittävämpää ja toiminnallisempaa tapahtumaa ennen kaiken selviämistä. Murha itsessään on kiinnostava, sillä se tuntuu mahdottomalta, niin kuin kirjassa monesti sanotaankin. Siitä huolimatta se jää hyvin pieneen rooliin, sillä kaikki keskittyminen menee ihmissuhteiden pyörittelyyn. Suurimmaksi osaksi pohditaan Finneyn perheen suhteita, mutta pääsemme kuulemaan myös Gamachen perheen menneisyydestä ja hieman nykyisyydestäkin.

Tämä oli sarjan ensimmäinen osa joka ei sijoittunut mihinkään tiettyyn juhlapyhään, ja siitä syystä tämä oli minulle tähän asti sarjan heikoin osa. Minä olen nimittäin nauttinut suuresti juuri noista juhlapyhiin sijoittuvista tarinoista.


Kiveen hakattu kuolema, (The Murder Stone, 2008)
Bazar, 2020
Suom. Outi Järvinen
s.432

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti