lauantai 7. lokakuuta 2023

Karoliina Tervonen: Kirjokansi

 

Kurjenpahkan kylässä asuu turhamainen, ylellisyyttä rakastava neiti Holmberg. Neidin elämästä ei lahjoja puutu, sillä viekkaudellaan hän petkuttaa monia kosijoita, ja taskuvaraskin hän on. Kaikista ylellisyyksistä huolimatta neiti toivoo saavansa vielä paljon lisää kaikkea, upeita vaatteita, rahaa, herkkuja, oikeastaan kaikkea mitä mielikuvitus vain keksii. 
Eräänä päivänä neidin ylellisessä elämässä tapahtuu täyskäännös. Aina niin turvallinen Kurjenpahka täyttyy yllättäen pedoista, jotka tuhoavat kaiken. 
Neiti Holmberg pakenee ja päätyy seikkailuun. Matka erikoisen seurueen kanssa suuntautuu kohti Pohjoista, jossa neiti aikoo tulla rikkaammaksi kuin kukaan ikinä. 
"On yleisesti tiedossa, että jonkin maagisen ja loitsunalaisen kuvaaminen on lähes mahdotonta, joten todettakoon vain, etteivät pedot muistuttaneet sen vähempää miestä kuin suttakaan."s.58
Kirjokansi herättää kansanperinteen tarinat eloon vauhdikkaassa seikkailukirjassa. 
Neiti Holmberg on ihastuttavan tuoreen tuntuinen hahmo fantasiakirjassa, sillä tällä naisella ei ole kaikkia mahdollisia taitoja selvitä luonnon armoilla, varsinkaan kun matkan varrella vilahtelee jos jonkinlaisia myyttisiä hahmoja. On myös piristävää vaihtelua, ettei kirjan päähenkilö ole läpeensä hyvä ja ystävällinen kaikkia kohtaan, vaan onkin pinnallinen seurapiirineiti, joka välittää tulevista rikkauksistaan huomattavasti enemmän kuin seurueestaan. 

Kirjan kieli on kaunista. Seikkailun ohella kuvataan kaunista luontoa, kohtadaan myyttisiä hahmoja, ja tutustutaan pikkuhiljaa retkiseurueeseen, jonka jäsenet ovat monipuolisia ja kiinnostavia. Itse neiti Holmbergistakin saamme kuulla pieniä uusia asioita kirjan edetessä. 

Pidin tästä kirjasta. Retki lumisten maisemien halki kohti Pohjoista oli jännittävä, Kalevalastakin tutut elementit yhditettynä tähän hurmaavaan retkiseurueeseen piti mielenkiinnon yllä. Kirja myös osasi yllättää monessakin kohdassa, eikä loppukaan ollut kovin ennalta-arvattava.


Kirjokansi
HAAMU, 2023
Kansi: Maya Hahto
s.227
Arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti