torstai 19. lokakuuta 2023

Veera Nieminen: Kottikärrykaruselli

 

Katrilla on hevostila, jossa töitä riittää aamusta iltaan. Sukulaiset eivät ota häntä tosissaan, ja seurustelurintamallakin voisi olla iloisempaa. Asiakkaat tuovat hevostensa lisäksi tilalle omat ongelmansa ja suunnilleen rekkalastillisen hoitotarvikkeita. Rahaahan nämä ärsyttävät asiakkaat eivät silti firmalle suuria summia tuo, eikä Katri kylve rahassa. Niinpä kun serkku pyytää, että Katri ottaisi hänen teini-ikäisen tyttärensä tilapäisesti asumaan luokseen, suostuu Katri, vaikka ei tiedä osaako olla tytön kanssa mitenkään. Serkku kuitenkin lupaa sievoisen summan rahaa majoitusta vastaan, joten homma on sovittu.
"Äiti-ihminen varmasti ilahtuu ajatuksesta, että minulle on tärkeämpää järjestää tilat elinkelpoisiksi hevosten loimille kuin hänen jälkeläiselleen. Tämä kaikki menee nyt joka askeleella ihan päin persettä. Pitäisi olla vain hiljaa."s.51
Kottikärrykaruselli valikoitui lukulistalleni hevosaiheensa takia. Tämä oli ensimmäinen lukemani kirja Veera Niemiseltä, mutta ei varmasti jää viimeiseksi, sillä kirjoitustyyli on niin hauska ja vetävä, että uskon pitäväni hänen muistakin kirjoista, vaikka eivät hevosjuttuja sisältäisikään. 

Katrin suhdetta sukuunsa, hevosyrittäjyyden varjopuolia ja muita murheita käsitellään kirjassa huumorin kautta. Hahmoista löytyy paljon kärjistettyjä karikatyylisiä tyyppejä, jollaisista en yleensä pidä, mutta tähän kirjaan ne sopivat, eivätkä tunnu yhtään äryttäviltä. 

Vaikka kirjaa lukiessa useasti naurattaa kun tilanteet menevät hassuiksi ja asioista vitsaillaan, on siinä silti myös paljon sellaista lämmintä samaistuttavaa tunnelmaa. Elämää hevosten parissa kuvataan tietysti paljon, mutta ei tätä lukiessa tarvitse edes tietää mitään hevosista, tämä on silti oikeen hyvää suomalaista viihdettä. 


Kottikärrykaruselli
Tammi, 2022
Päällys: Timo Mänttäri
s.234

1 kommentti: