perjantai 17. joulukuuta 2021

Joulutarinoita

 

Joulutarinoita sisältää viisitoista novellia eri kirjailijoilta. Kirjasta löytyy Unni Lindellin, Leena Landerin, Hennin Mankellin & Håkan Nesserin, Iselin C. Hermannin, Aino Trosellin, Unni Nielsenin, Åke Edwardsonin, Ingvar Ambjörnsenin, Steinunn Sigurardóttirin, Leena Lehtolaisen, Benn Q. Holmin, Liza Marklundin, Willy Josefssonin, Karen Fastrupin ja Anna Janssonin novellit.
"Koko joulukuu on muutenkin silkkaa painajaista. Se alkaa jo marraskuussa kun joulusomisteet valtaavat kadut ja kauppojen näyteikkunat, kirjeluukusta tupsahtelee paksuja kuvastoja ja vanhat ystäväni meilaavat tiedustellakseen ehtisimmekö tänä vuonna ottaa parit jouluoluet. Kyllähän minä muuten, mutta kun joulukuussa ei ole saumaa sellaiseen."s.127 (Benn Q. Holm: Mies esikaupungista)
Kirjan novellit sjoittuvat joulun läheisyyteen. Joissakin tarinoissa joulu on selkeästi esillä, kun taas osassa tarinoista hädin tuskin mainitaan mitään jouluun liittyvää. Esimerkiksi heti ensimmäinen novelli, Kilpahiihto oli mielestäni aika kaukana joulutarinasta, kun taas Mies esikaupungissa oli täyttä joulua. Kokoelman novellit ovat muutenkin keskenään hyvin erityylisiä. Mukaan mahtuu niin jännitystä kuin lempeämpääkin tunnelmaa. Osa kirjailijoista on tunnettujen dekkarisarjojen kirjoittajia, ja heidän tarinoissa näkyi myös dekkareista tuttuja hahmoja, kuten Henning Mankellin Wallander.

Nämä novellit ovat mukavan helppoa ja jouluista luettavaa joulun odotukseen. No, ehkä aivan kaikki novellit ei sentään ollut niin helppoja. Muutama sellainen tulkinnan varaa jättävä tarinakin nimittäin mahtui mukaan. Unni Nielsenin Perhosia joulukuussa ja Ingvar Ambjörnsenin Toinen tähti olivat molemmat hivenen omituisia ja niiden ideaa ja tarkoitusta jäi mietityttämään. 


Joulutarinoita
Helmi Kustannus, 2003
Suomentajat: Katriina Savolainen ja Juha Peura
Kannen suunnittelu: Susanne Hinselmann
s.229

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti