keskiviikko 15. joulukuuta 2021

David Baldacci: Jouluksi kotiin

 

Entinen tähtitoimittaja Tom Langdon saa porttikiellon lentokoneisiin riehuttuaan turvatarkastuksessa. Tom ei anna tapauksen kaataa maailmaansa, vaan päättää hyötyä porttikiellosta. Hän lähtee pitkälle junamatkalle, aikeenaan kerätä matkasta mahdollisimman paljon materiaalia kokonaista kirjaa varten. Hän aikoo matkata Washingtonista Los Angelesiin tyttöystävänsä luo joulunviettoon. 
Matkasta todella kertyykin materiaalia kirjaa varten runsain mitoin, sillä persoonallisista matkustajista ja matkan aikana tapahtuneista kummallisista ja pelottavistakin tapahtumista riittää kerrottavaa. 
"Muutaman minuutin päästä Tom ja muut matkustajat tarrasivat laukkuihinsa ja lähtivät. Suuri ja mahtava Capitol Limited päästi lähtövihellyksensä."s.21
Jouluksi kotiin on juoneltaan lähinnä draamaa, mutta mukaan mahtuu ihan hitusen myös jännitystä. Tom kerää materiaalia kirjaansa varten niin innokkaasti, että ehtii tutustua moniin uusiin ihmisiin, joilla onkin jos jonkinlaista taustaa, mutta järkytyksekseen hän tapaa myös erään vanhan tutun, kun hänen nuoruutensa rakkaus kävelee vastaan. Toimittajan luonne myös herää kun junassa tapahtuu omituisia asioita. 

Jouluksi kotiin esittelee joukon kiinnostavia hahmoja, joilla kaikilla on mukavan omanlaiset luonteenpiirteet. Yllättävän lyhyessä ajassa saadaankiin kiinnostus heitä kaikkia kohtaan heräämään. Hahmojen lisäksi junat ja niissä matkustaminen saa suuren roolin. Itse asiassa junamatkasta puhutaan kirjassa niin kiinnostavasti, että itsellenikin heräsi halu matkustaa junalla jonnekin, vaikka eipä tunnelma taida ihan samalle tasolle yltää täällä päin maailmaa. 

Kirja etenee niin vahavasti henkilöiden välisten draamojen pyösteissä, että juonen varsinaiset toiminnalliset tapahtumat alkavat saada huomiota vasta aivan kirjan loppupuolella, jolloin jännitys tiivistyy vauhdilla ja asiat alkavat selvitä suurien paljastusten myötä. 

Kirjassa eletään joulun aikaa ja se valikoituikin siksi luettavaksi näin joulukuuhun. Joulutunnelmaa ei kuitenkaan kovin suuresti oltu huomioitu. Muutamia koristeita, ehkä pientä joulun hyväntahtoisuutta, ei mitään sen kummempaa.


Jouluksi kotiin, (The Christmas Train, 2002)
Gummerus, 2006
Suom. Pekka Marjamäki
s.288

2 kommenttia:

  1. Juuri eilen googletin tätä kirjaa, ja tuollainen junamatkalle sijoittuva tarina vaikuttaa kiinnostavalta. Ehkä en kuitenkaan ehdi tämän joulun aikaan lukea tätä, mutta katsotaan. Joka tapauksessa pidän kirjan mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli kyllä kivan erilainen tapahtumapaikka. Ja tuleehan noita jouluja jos ei tänä vuonna ehdi. :)

      Poista