tiistai 21. joulukuuta 2021

Jenny Gladwell: Sydämeni lahja

 

Jane Brook saa kaipaamaansa vaihtelua kun pomo määrää hänet juttumatkalle Norjaan. Joulu lähestyy ja edessä on talvinen luksusmatka kaikkine herkkuineen. Janea silti hieman ärsyttää, sillä hän haluaisi syventyä kirjoittamaan jotakin merkityksellistä juttua lehteen, eikä keskittyä turhanpäiväiseen joulukuuseen. 
Norjaan päästyään Jane huomaakin, ettei hänen ehkä olekaan pakko kirjoittaa mitään tylsää ja turhanpäiväistä, sillä hän tapaa varsin kiinnostavan henkilön, jolla on kerrottavaa sota-ajasta. 
"Niin he lähtivät matkaan. Etummaisena tietä näyttämässä oli ratsastaja ponin selässä, ja sen jäljessä koirat viilettivät lumen halki ällistyttävän nopeasti. Reki kallistui tuimissa kaarteissa, ja Jane huomasi kiljahtelevansa muiden mukana, osin hermostuksesta, osin innostuksesta. Ympärillä oli koskematonta lunta, eikä ihmisen kädenjälkeä nähnyt maisemassa missään."s.99
Sydämeni lahja johdattaa mielenkiintoiselle matkalle Norjaan. Vaikka kirja pääosin onkin talvista romantiikkaa, on mukaan saatu myös kiva lisä historiallisista tapahtumista. Kirjan historiallinen osuus sijoittuu 40-luvulle, jolloin Norjan kuningas Haakon VII lähtee maanpakoon Lontooseen. Kirjan joulukuusiaihe onkin nyt ihan ajankohtainen, sillä ilmeisesti ainakin uutisotsikoista päätellen osa briteistä on pitänyt tämän vuoden lahjakuusta hieman surullisen näköisenä ja nuhjuisena. 

Sydämeni lahja on helppoa ja viihdyttävää luettavaa, jonka loppu oli suhteellisen yllättävä. Itse en ainakaan kaikkia asioita arvannut etukäteen. Kirjan alku taas nappasi heti mukaansa ja lupaili helposti lähestyttävää viihdettä. Kirjassa on koko ajan hyvä meno ja kotoinen tunnelma. Muutamia vauhdikkaampiakin seikkailuja ehditään kokea.

Päähenkilö Jane Brook ei oikeastaan herättänyt mitään tunteita. Hänen hahmonsa jäi aika mitäänsanomattomaksi. Muuten kirjasta löytyikin monenlaista hahmoa. Ketään ei loppujen lopuksi ihan hirveästi tuotu esille, joten heistä tuskin jää kovin ihmeellistä muistikuvaa. Itselläni alkoi jossain vaiheessa jo mennä hahmot sekaisin, enkä edes aina muistanut kuka nyt olikaan se bloggari ja kuka ruokakriitikko. No ei se tarinan juonen kannalta niin tärkeää edes ollut. 

Miksiköhän niin monessa tällaisessa romanttisessa joulukirjassa inhotaan joulua, ei halua viettää joulua tai ei muuten vaan olla erityisen kiinnostunut joulusta? Minua aina ärsyttää kun haluan jouluttaa täysillä ja solahtaa mukavan jouluiseen tarinaan ja sitten joulua ruvetaan kauhistelemaan ja toivotaan, että se olisi pian ohi. Ehkä tähän ärsytykseen vaikutti se, että luin juuri tätä ennen Ota minut syliin -kirjan, jossa päähenkilö oli oikea jouluvihaaja. Joka tapauksessa Sydämeni lahja oli ainakin talvinen ja muutenkin mukavan tunnelmallinen joten jouluintoilun vähyys ei lukiessa päässyt niin hirveästi ärsyttämään. Sitä paitsi minulla on koko vuoden ollut hirmuinen hinku matkata kirjojen ja elokuvien kautta Norjaan, joten lisäpisteet siitä. 


Sydämeni lahja, (A Gift in December, 2009)
Otava, 2020
Suom. Aura Nurmi
s.302

4 kommenttia:

  1. Minäkin luin tämän juuri vähän aikaa sitten. Mukavan viihdyttävä tarina, ihanan talvinen tunnelma ja tosiaan Norjasta (ja Norjan historiasta) plussaa.

    VastaaPoista
  2. Minustakin on outoa, että joulukirjoissa inhotaan joulua.
    Muistaakseni kirjailija on kirjoittanut myös kirjan, jossa ollaan joulun aikaan Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, tuollaiseen Suomeen sijoittuvaan en olekaan törmännyt. :)

      Poista

  3. Itse pidän tästä aivan valtavasti. Tein tälläisen arvostelun:

    Huom! Sisältää laajoja paljastuksia kirjasta!

    Jenny Gladwell
    Sydämeni lahja
    Alkuteos: A Gift in December 2019
    Kääntänyt: Aura Nurmi
    Marraskuu 2020.
    e-kirjana,äänikirjana,pokkarina ja kovakantisena.
    Sivuja: 303. Joista loppusivut ovat kirjailijan kiitoksia. Itse tarina 299. Otava.
    Kirjailijan esikoisteos.
    Kustantajasta kirjailijaksi.
    Hän on omistanut kirjan elämänsä rakkaudelle miehelle nimeltä Alex. <3
    Tietoja Otavan sivulta:
    Palaa luokseni vielä joskus.
    Palaa luokseni. Edes vielä kerran. Lumoava, lämmin ja ihanan romanttinen lukukokemus on täydellistä luettavaa Jojo Moyesin faneille.
    Sydänsuruinen toimittaja Jane lähetetään Norjaan raportoimaan Lontoon asukkaille lahjoitettavasta joulukuusesta. Ylellinen retki odottaa, ja matkaseuraa pitää hurmaava seikkailija Philip Donnelly. Ehkä tämä on juuri sitä, mitä Jane tarvitsee.
    Mutta syvällä talvisen metsän sydämessä Jane löytää jotain pysäyttävää: piilotetun nipun sodanaikaisia rakkauskirjeitä. Viimeinen kirje päättyy kiihkeään pyyntöön, joka ei koskaan saanut vastausta. Vain Jane voi viedä tarinan päätökseen – ja löytää samalla myös oman onnellisen loppunsa.
    Kirjailijasta:
    Jenny Gladwell on Genevieve Herrin taiteilijanimi. Hän kasvoi Lontoossa ja on työskennellyt kustannusalalla yliopistosta valmistumisensa jälkeen. Gladwell asuu Skotlannissa perheensä kanssa. Hän on kustannusalan ammattilainen. Lontoossa asuessaan hän seurasi usein Joulun alla komean joulukuusen pystytystä Trafalgar Squarelle ja sai tietää,että kuusi on lahja Norjan valtiolta-muisto toisen maailmansodan tapahtumista. Tämän tositarinan ympärille syntyi sydämeni lahja:sydänlämpäinen romaani,joka kutoo yhteen kaksi rakkaustarinaa,sodanaikaisen ja nykypäivään sijoittuvan.
    Elikkäs tämä on tositarinaan pohjautuva kirja, jossa on kahteen aikaan (1940-luku ja 2010-luku eli nykyaika) sijoittuvat rakkaustarinat. Lisäksi se kertoo Norjan ja Ison-Britannian historiasta. Ja joulukuusen historiasta. Sekä toisesta maailman sodasta. Ja uusista ystävyksistä, Joulun vihaajasta (Jane) joulufaniksi (ainakin vähän) ja että joskus rakkaus on lähempänä, kuin luulisikaan. Sekä se kertoo lehtityöstä. Valokuvaamisesta ja sen takia pitää reissata muualle maailmalle ja olla joskus puolikin vuotta poissa. Se kertoo myös raskaana olevasta ystävästä jonka kumppani on nainen Kate. Eli naispariin suhtaudutaan normaalina asiana.
    Ja se kertoo yhdestä ääliöstä miehestä nimeltä Philip Donnelly ja noh toisestakin ääliö ukosta Simonista. (Janen ex) ja aika ilkeästä reissun emännästä Natalista.
    Se on siis täydellistä luvettavaa historian ja romantiikan ystäville. Ja sotakirjoista pitäville. Ja rakkausromskujen ystäville. Ja niille jotka haluavat lukea lehtityöstä, hotellikirjoista ja uusista ystävistä, ääliö äijistä jne.
    Kirjan päähahmona on nainen nimeltä Jane. Hän on eronnut poikaystävästään Simonista. Tai noh SImon jätti hänet. Koska Janella ei mukamas ollut ikinä aikaa hänelle. Tyly jättäminen s.postilla. Työsähköpostiin vieläpä. Jane oli kyllä kiireinen jymy paljastuksensa kanssa. Hän ja Simon olivat samassa työpaikassa lehdessä nimeltä Couvier. Jonka pomo on Nadie. Juuri Nadia käskee sydän suruisen Janen pressimatkalle Norjaan. tekemään juttua joulukuusesta, metsän kuningattaresta joulunumeroon. Jane ei pidä joulusta. Niin hän sanoi. Mukaan reissulle lähtee bloggaajia ja pari toimittajaa. Ja häikäilemättömän komea tv-ohjelmassa ryvettynyt mies Phillip Donnelly. Joka sekoittaa Janen harkinnan pahemmalla mahdollisella tavalla.
    Laajempi juttu on blogissani.
    tehnyt punainen hevosenkenkä (heppa+kirjablogi)



    VastaaPoista