torstai 3. elokuuta 2023

Susanna Alakoski: Pumpulienkeli


Hilda syntyy maaseudulla, Sorolan kylässä. Lapsuutensa hän elää kuitenkin Sanna-tädin hoteissa, sillä isä muuttaa Amerikkaan ja äiti sairastaa tuijotustautia. 15-vuotiaana Hildalle käy huonosti ja hänet ajetaan ulos talosta. Hän päätyy piiaksi toiseen taloon. Siellä hän tutustuu Helliin, jonka kanssa hän yhdessä lähtee Vaasaan aloittamaan täysin uutta elämää. He pääsevät töihin valtavaan tehtaaseen, ja heistä tulee pumpulienkeleitä.
"Sininen hämärä kietoi tuvan hiljalleen vaippaansa. Ulkona sika röhki. Emäntä keitti vastalypsetystä maidosta velliä. Täysi vatsa on paras päänalunen, emäntä sanoi ja hämmensi pataa. Helli kostutti hiuksensa syljellä, sitten hän palmikoi ne tiukasti kahdelle pitkälle palmikolle."s.126
Pumpulienkeli aloittaa Pumpulienkeli -sarjan.
Kirjan tapahtumat alkavat jostain 1900-luvun alusta, Hildan syntymästä, ja päättyy suunnilleen Hildan ollessa viisikymmentä.

Pumpulienkeli on yksityiskohtien täyteinen tarina Hildasta, työläisestä, joka ahertaa koko elämänsä. Hildan elämää seuraamalla lukijalle välittyy uskottava ja yksityiskohtainen kuva tuon ajan työläisten elämästä. Ajankuva ja historialliset tapahtumat tulevat esiin kaikessa ja lukijalle välittyy paljon tietoa arjesta puuvillatehtaalla, mutta myös monesta muusta asiasta. 

Pidin kovasti kirjan tarjoamasta matkasta menneeseen, ja sen tarkasta arjen ja työn kuvauksesta. Hilda on hahmona rehti ja aito ahertaja. Hänestä ei ole yritetty tehdä sellaista monista historiallisista romaaneista tuttua sankaritarta, joka muuttaa asioita olemalla erilainen, vaan tällä kertaa sain tutustua hahmoon, jonka elämää kuvataan sellaisena, jota varmasti monet tuon ajan työläiset elivät. Hilda kokee silti paljon kiinnostavia ja dramaattisia vaiheita elämässään, joten tylsää hänen elämänsä seuraaminen ei ole. 

Minun makuuni kirjassa oli kaikki muu kohdillaan, mutta puuvillatehtaassa työskentelyä kuvattiin niin pitkään kirjassa, että pieni karsiminen ei olisi minua haitannut, vaikka periaatteessa asia ihan kiinnostavaa olikin. Välillä vaan historialliset yksityiskohdat veivät niin suuren osan tarinasta, että aloin jo kaipaamaan ihmisiä, jotka tuntuivat välillä jäävän kaiken kerronnan jalkoihin.


Pumpuli enkeli, (Bomullsängeln, 2019)
WSOY, 2021
Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom
s.484

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti