maanantai 28. elokuuta 2023

Nicholas Evans: Hevoskuiskaaja

 

Tom Booker on Montanassa asuva mies, joka auttaa hevosia. Eräänä päivänä hän saa työtarjouksen naiselta, joka haluaa apua auto-onnettomuuteen joutuneelle hevoselle. Tilanne ei kuitenkaan ole helppo. Hevonen on henkihieverissä ja niin pelokas, että sitä on lähes mahdoton käsitellä. Annie on kuitenkin päättänyt, että hevonen saadaan kuntoon, sillä hänestä tuntuu, että muuten hän menettää jotakin. Annien tytär toipuu myös samasta onnettomuudesta. Annie matkaa hevosen kanssa Tomin luo ja saa kuin saakin tämän auttamaan. Matkalla Annien ajatukset elämästä ylipäätään muuttavat muotoaan.
"Annie seisoi Gracen huoneen ovella ja antoi silmien tottua pimeään. Tekojalka seisoi nurkassa kuin tinasotilas vartiossa. Grace liikahti unissaan ja mutisi jotakin. Yhtäkkiä Annien mieleen juolahti ajatus, että ehkä tämä tarve pitää Pilgrim elossa, löytää joku joka pystyisi lievittämään sen ahdistusta, ei koskenutkaan Gracea vaan häntä itseään."s.101
Hevoskuiskaaja on keikkunut lukulistallani ikuisuuden, mutta nyt viimein sain tartuttua tähän hevoskirjaklassikkoon. 
Kirjan luettuani ajatukseni tästä ovat hyvin vaihtelevia. Osittain pidin ja osittain en. 

Kirjan alku oli niin tunteisiin menevä, etten oikein tiennyt miten jatkaa kirjan parissa, kun heti aluun naamani eteen heitetään tuollaiset riipaisevat kauhukuvat. Sen jälkeen onkin lähes koko kirja tasaisempaa tarinaa, jossa keskitytään tunteisiin, suhteisiin, itsensä kokoamiseen ja ehkä uudelleen löytämiseenkin. Sitten aika lähellä loppua vedetään taas juttu aivan päälaelleen ja tehdään taas kamalat riipaisevat kohtaukset, jonka jälkeen loppu tuntuu jotenkin kylmältä, ja noh liian järkevältä ja sopuisalta. 

Ymmärrän kyllä aivan täydellisesti tämän kirjan suosion, sillä ei tämä tarina minunkaan päästäni unohdu varmaankaan ikinä, sen verran ikimuistoinen se on. Mutta ei tämä silti ole sellainen kirja, että haluaisin vaikka uudestaan lukea. Minulla kun tökki kirjan rakkaustarina. Minulta menee usein kirjojen rakkaustarinat hiukan ohi, sillä tavalla, että en vain nää mitään syytä, miksi nämä ihmiset rakastavat toisiaan, ja niin kävi nytkin. Tai sain kyllä otteen siitä, että he siinä tilanteessa löysivät toistensa luo, mutta sitten se loppuratkaisu... En minä tässä ihan niin palavaa rakkautta aistinut, että lopun olisi pitänyt olla tällainen.


Hevoskuiskaaja, (The Horse Whisperer, 1995)
WSOY, 1995
Suom. Hilkka Pekkanen
s.400

3 kommenttia:

  1. Tämä kirja ei todellakaan unohdu, kun sen kerran lukee. Nenäliinoja kului paljon tämän kirjan parissa.

    VastaaPoista
  2. Minä haluaisin kyllä lukea tämän uudelleen. Loppukohtauksen dramtiikkaa en muista, mutta alku on kyllä yksi kirjallisuuden vaikuttavimmista kuvauksista.

    VastaaPoista
  3. Olen katsonut elokuvan useasti. Jokaikinen kerta alan itkeä samassa kohdassa, kun onnettomuus on tapahtumassa. :D Voisi kyllä lukea myös tämän alkuperäisen kirjan joskus.

    VastaaPoista