sunnuntai 2. tammikuuta 2022

Merja Jalo: Metsän salaisuus

 

Kotikulman etsivät Lisa ja Markus ovat odottaneet innolla paikkakunnalle saapuvaa sirkusta. Viimein kauan odotettu päivä koittaa ja lapset pääsevät näkemään huimia temppuja ja oikean leijonankin. 
Sirkuksen lähdettyä voisi kuvitella, että tavallinen arki palaisi, mutta sen sijaan kotikulman etsivät saavat mysteerin ratkottavakseen. Alkaa nimittäin kiertää huhuja metsissä hiippailevasta leijonasta. Jäikö sirkuksessa esiintynyt Leo paikkakunnalle?
"Suuret kuuset huojuttavat vihreitä oksiaan. Mustikkamättäiden takana ei liiku mikään. Markus ihmettelee, mistä leijona on tullut metsään."s.20
Metsän salaisuus on kolmas osa Kotikulman etsivät -sarjasta.
Helppolukuinen lapsille suunnattu sarja johdattaa tällä kertaa sirkukseen ja sen jälkeen jännien mysteerien äärelle. Tarina on kesäinen, ja jälleen täynnä eläinaiheisia juttuja. 

Myös tässä osassa muistutellaan lapsia siitä, että eläimen omistajalla on paljon velvollisuuksia ja esimerkiksi kissaankin saa rahaa kulumaan aika lailla. Juoni on vauhdikas ja täynnä tapahtumia, jotka välillä saattavat perheen pienimmille olla hiukan pelottaviakin. 

Kirjaan valikoitunut sirkusaihe kuitenkin pisti mietityttämään. Näissä kirjoissa kun on käsitelty eläinten vastuullista hoitoa, ja kerrottu muutenkin tärkeistä aiheista kuten pentutehtailusta, ja sitten päätetään kirjoittaa sirkuseläimistä, vaikka leijonat eivät ole saaneet Suomessa esiintyä sirkuksessa enää vuosikymmeniin. Ihmettelin tätä lähinnä siksi, että kirjojen aiheet ovat kuitenkin tähän asti olleet ihan nykyaikaisia. Toki sirkuksesta karanneesta hevosesta ei varmasti olisi tullut näin jännittävää petoeläin tarinaa

Sainkin jo kustantajalta vastauksen leijona pohdintoihini, joten tässä teillekin se luettavaksi:

"Vastauksena tuohon kysymykseen leijonasta sirkuksessa. Kirjan tarinan inspiraationa on ollut ns. Ruokolahden leijona eli tapaus vuodelta 1992, kun leijonahavaintoja tehtiin runsaasti Suomessa. Luulen, että aika moni aikuinen, joka kirjan lukee, tunnistaakin yhteneväisyydet. Siksi tähän fiktiiviseen romaaniin on ujutettu mukaan leijona sirkuksessa, vaikka villieläimiä ei tietenkään nykyaikana saa enää käyttää sirkusesityksissä. Lyhyesti kirjassa tuodaankin esiin myös se, että leijona Leo ei nauti olostaan esityksen jälkeen. Ajatuksena on, että lapsen kanssa voi näitä asioita lukemisen lomassa pohtia ja kertoa, miksi villieläimiä (ja aina vaan harvemmin muitakaan eläimiä) ei enää käytetä sirkusesityksissä, mikä on totta kai hyvä asia 😍"


Metsän salaisuus
KVALITI, 2021
Kuvitus: Reija Kiiski
s.68
Arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti