lauantai 22. tammikuuta 2022

Alan Bradley: Loppusoinnun kaiku kalmistossa

 

Bishop`s Laceyn kylän kirkon ympärillä käy kova kuhina. Pääsiäinen lähestyy, mutta myös kylän suojelupyhimyksen 500-vuotisjuhla. Pyhimyksen hauta halutaan avata juhlan kunniaksi, ja kukas muu voisi olla innokkaana paikalla kun kylän oma mestarietsivä Flavia de Luce. 
Flavia on ensimmäisenä kurkkaamassa vanhan haudan sisään, mutta hän näkeekin jotakin aivan muuta kun vanhoja luita. Tämä haudassa oleva ruumis on nimittäin huomattavasti tuoreempi. Kuka on tappanut kylän urkurin ja miten ihmeessä ruumis on päätynyt niin vaikeaan paikkaan. Flavia alkaa tuttuun tapaan selvittää tapausta.
"Hipsin portaita pitkin itäsiipeen, missä laboratorioni ja makuuhuoneeni sijaitsivat. Buckshawin makuuhuoneet, nuo avarat autiomaat, joissa ilman virtauksen saattoi tuntea, olisivat sopineet paremmin lentokoneiden säilytykseen kuin suloisten unien katseluun, ja minun makuuhuoneeni oli niistä ehkä kaikkein syrjäisin ja synkein."s.59
Loppusoinnun kaiku kalmistossa on viides osa Flavia de Luce -dekkarisarjasta.
Maaliskuu on saapunut. On vielä koleaa, mutaista ja synkkää, mutta Flavian elämää pursuava olemus piristää kummasti ja muuttaa kaiken huomattavasti pirteämmäksi, vaikka aivan kaikki kirjan henkilöt eivät ehkä ole samaa mieltä. 

Tämä viidennen osan tarina ei yllä sarjan parhaiden osien tasolle dekkarillisilta osiltaan. Kirkossa tapahtunut murha jää todella kaukaiseksi. Uhria ei esitellä juuri lainkaan, eikä häntä kohtaan synny minkäänlaista kiinnostusta. Lisäksi epäiltyjäkään ei juuri ole, eikä näin ollen kovin paljon arvailtavaakaan. 

Muuten kirja olikin täyttä timanttia. Flavian tutkimukset olivat vauhdikkaita, hahmojen elämät täynnä yllätyksiä, ja kuvailu jälleen todella kaunista. Miten ihanaa onkaan uppoutua näiden kauniiden kuvailujen pariin. Kylän ympäristö herää eloon sumuisine aamuineen ja pimeine öineen. Kartanon kolkoiksi muuttuneet huoneet ja käytävät hohkavat maaliskuun kylmyydessä, ja asukkaiden mahdollista kohtaloa surkuttelee ihan siinä missä he itsekin. 

Kirjan lopussa oli vielä niin suuri koukku, että seuraava osa pitänee lukea jo lähiaikoina. Vähän jo jännittää, mitä kaikkea onkaan edessä, sillä de Lucn perheen arki muuttuu kirja kirjalta synkemmäksi.


Loppusoinnun kaiku kalmistossa, (Speaking from Among the Bones, 2013)
Bazar, 2016
Suom. Maija Heikinheimo
s. 410

3 kommenttia:

 1. Ei ole tullut luettua tätä sarjaa, joskus olen kirjastossa vilkuillut. Ehkäpä jonain päivänä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Minä pidän tästä sarjasta, vaikka en ihan ensimmäisestä osasta innostunut. Onneksi kokeilin vielä toisen. :)

   Poista
 2. Tämä oli kiva sarja. Annoin yhden sarjan kirjoista Flavian ikäiselle tytölle. Saa nähdä innostuuko hän sarjasta.

  VastaaPoista