lauantai 8. tammikuuta 2022

Holly Bourne: Oonko ihan normaali?

 

Evie on 16-vuotias ja taistellut jo monta vuotta OCD:tä vastaan. Nyt hän on menossa uuteen kouluun, jossa suurin osa ei tiedä hänen taustaansa. Viimein siis mahdollisuus olla normaali ja saada uusi alku. 
Eviellä menee ihan hyvin. Hän saa uusia ystäviä ja alkaa jopa deittailla, mutta sitten kaikki alkaa pikku hiljaa tuntumaan raskaammalta ja pakkomielteet astuvat pienin askelin takaisin hänen elämäänsä.
"Minulla ei ollut oikeastaan mitään juttuja kerrottavana. Sitä on ahdistus - se rajoittaa kaikkia kokemuksia niin, että ainoat jutut, joita on kerrottavana, ovat menin-sekaisin-juttuja."s.48
Oonko ihan normaali? on Normaali -sarjan ensimmäinen kirja. 
No nyt on kyllä kaikin tavoin täydellinen kirja. 

Kirja on sujuvasti kirjoitettu ja se etenee vauhdilla. Teksti on kepeää, mikä tasapainottaa loistavasti vakavaa ja rankkaa aihetta. Evie on uskottava ja hänen tunteensa ja ajatuksensa tulevat niin hyvin esille, että kaikki tunteet, etenkin ahdistuksen voi melkein käsin tuntea. Kirjaa lukiessa elää ihan täysillä Evien mukana. Välillä teki mieli kiivetä kirjan sivuja pitkin tarinaan ja mennä kiljumaan muutamalle urpolle suorat sanat. Eli aika tunteisiin meni tämä... :D

Kirja käsittelee mielenterveysongelmia mielestäni uskottavasti ja upeasti. Se herätti paljon ajatuksia siitä, miten ilkeitä kanssaihmiset yleensä toisiaan kohtaan ovat jos toinen käyttäytyy hiukankin erilailla, vaikka eivät tietäisi toisesta mitään. Tämän kirjan lukeminen toivottavasti herättäisi samanlaisia ajatuksia myös heissä, jotka usein ovat arvostelemassa toisia ihmisiä. 

Kiinnitin kirjan lukemisen jälkeen huomiota tilanteisiin, joissa ihmiset vitsailevat jollain olevan OCD, vain siksi, että joku käy pesemässä kädet tai imuroi enemmän kuin kerran viikossa. En ole tällaista kuullut onneksi kenenkään tutun tekevän, mutta eräässä tosi tv-sarjassa yksi hahmoista vitsaili asialla monesti.  

Nyt odotan innolla muiden Bournen kirjojen lukemista, jos ne kaikki ovat yhtä timanttisia kuin tämä. 


Oonko ihan normaali?, (Am I Normal Yet?, 2015)
Gummerus
Suom. Kristiina Vaara
s.412

1 kommentti:

  1. Bournea on kehuttu paljon, mutta vielä en ole häneltä mitään lukenut. Voisi kokeilla joskus. :)

    VastaaPoista