perjantai 8. tammikuuta 2021

Antti Tuomainen: Kaivos


Toimittaja Janne Vuori saa nimettömän vihjeen. Hänelle kerrotaan, että Pohjois-Suomessa sijaitseva kaivos syyllistyy ympäristörikoksiin. Jotakin tällaista Janne on odottanut. Nyt on hänen aikansa tutkia ja paljastaa ympäristökatastrofi. Siinä olisi jotakin jota urastaan muistella vanhana. 
Tutkinnan alusta lähtien Janne saa huomata, ettei kyseessä ole helppo juttu. Häntä ei todellakaan haluta tutkimaan kaivosta, ja pian käy selväksi, ettei vastustaja kaihda keinoja pitää hänet tai ketään muukaan poissa. 
Toimittajan työ vie mennessään, eikä koti tai perhe saa tarvitsemaansa aikaa. Lisäksi Jannen elämään ilmestyy kauan poissa ollut isä. 
"Puoli tuntia pimeää tietä - kunnes kajastus vähä vähältä voimistui, ja viimein, tiiviin metsän väistyttyä edestä, kaivosalue levittäytyi eteen kuin kuun maisema."s.45
Olen lukenut Tuomaisen tuotannosta muutamia teoksia ja ne ovat olleet ihan hyviä, mutta Kaivos on ensimmäinen hänen teoksistaan, joka oikeasti kolahti. Tarina on loistava yhdistelmä jännitystä, toimintaa, arkea, murhia ja ympäristöasiaa.

Kaivos on alusta loppuun kiinnostavaa ja ajatuksia herättävää kauniisti kirjoitettua tekstiä. Kirjassa käsitellään monenlaisia aiheita. Kuinka tasapainoilla työelämän ja perheen välillä jos työ on suurin intohimo? Onko tappaminen aina väärin? Onko kaivostoiminnassa hyviä puolia? Tällaisia ja monia muita kysymyksiä herää tätä kirjaa lukiessa. 

Kirjassa kerrotaan tarinaa sekä Jannen, että hänen isänsä kautta. Perhesuhteet, ja niiden kiemurat ovat iso osa kirjan tarinaa. Tämän kirjan perhekiemurat ovatkin erityisen kiinnostavia, sillä ne eivät ole erityisen tavallisia, vaan kekseliäitä ja välillä aika dramaattisia. Jannen isä onkin mainio lisä kirjaan, sillä hän se vasta onkin erikoinen tyyppi ammatissaan, josta kirjassa kerrotaankin aika paljon. 

Kaiken muun hyvän lisäksi kirja sijoittuu kylmään ja lumiseen talveen. Talviset kirjat ovat mielestäni ihania ja tässä talvisen tunnelman voi lähes tuntea, vaikka ulkona olisi millaiset kelit.


Kaivos
Like, 2015
s.325

2 kommenttia:

  1. Kaivos on harvemmin minkään romaanin miljöönä, ei tule ainakaan mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, minäkään en saa mieleeni toista kirjaa, jossa olisi. :)

      Poista