keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Anna Todd: After


Tessa on kiltti tyttö, jolla on kiltti ja kunnioittava poikaystävä, loistavat arvosanat ja koko elämä valmiiksi suunniteltuna. Hän lähtee opiskelemaan ja muuttaa opiskelija-asuntolaan, jossa hän tutustuu porukkaan, jota hänen äitinsä, sekä poikaystävänsä kauhistelee. Tässä porukassa viihtyy myös Hardin, ilkeä naistenmies. Tessa kauhistelee Hardinin olemusta ja käytöstä, mutta silti jokin tässä vetoaa Tessaan, ja pian hän onkin täysin pojan pauloissa. Hardin johdattaa Tessan pahoille teille ja opettaa tälle nautinnon salat. 
""Ei, minä en suutele ketään", tiuskaisen ja nousen seisomaan. Katsomatta minuun Hardin ottaa huikan mukistaan. Toivon, että hän on loukkaantunut. Oikeastaan en välitä, onko hän. Olen saanut tarpeekseni tällaisesta vuorovaikutuksesta hänen kanssaan. Hän inhoaa minua ja on kerta kaikkiaan liian epäystävällinen."s.55
After on romanttisen/eroottisen After -nuortenkirjasarjan ensimmäinen osa. 
Siirsin Afterin lukemista melko pitkään, sillä elokuvan katsottuani ajattelin kirjan olevan aivan liian pitkä niin vähäisille tapahtumille. Kirjassa tapahtumia oli kuitenkin runsaasti enemmän kuin elokuvassa, joten pelkoni oli turha. Elokuva ei tällä kertaa muutenkaan erityisen tarkkaan seurannut kirjan tarinaa ja oli yllättävän pieni pintaraapaisu tästä tarinasta, joka oli hyvin runsas. 

After sisältää paljon tarkkoja seksikohtauksia. Muutenkin sellainen hempeän romanttinen teinirakkaus on kaukana tästä tarinasta. Lukiessa ei voi kuin ihmetellä, että mikä vetää Hardinia ja Tessaa niin tiivisti yhteen, sillä heidän parisuhde ei tosiaan vaikuta terveeltä, ei sitten yhtään. Tämä tekeekin tarinasta epäuskottavan. Tessan kun pitäisi olla niin järkevästi käyttäytyvä, mutta sitten hän juokseekin häntä huonosti kohtelevan ja haukkuvan pojan perässä.

En pitänyt Tessan hahmosta muutenkaan. Aluksi hänen kiltteyttään toitotettiin jokaisella sivulla, mutta minä sain hänestä heti sellaisen kuvan, että hän ohittaa omat mielipiteensä ja arvonsa heti kun joku vähän inttää. Kilttiäkin kiltimpi ja viisaasti käyttäytyvä Tessa muuttuikin muutamassa sivussa kännääväksi, typeräksi ja joka asiaa itkeväksi tytöksi, jonka käytös ärsytti. 

Jollakin tavalla tämä häiriintynyt rakkaustarina kuitenkin kiinnosti, eikä kirjan lukeminen ollut lainkaan tuskaista, vaikka ärsyttäviä tekijöitä löytyikin. Kirjan teksti etenee jouhevasti, ja lukeminen  sujuu vauhdikkaasti, vaikka tarina välillä toistaa itseään. Esimerkiksi Tessan ja Hardinin riidat alkoivat olla hyvin samankaltaisia eikä Tessa tuntunut ottavan opiksi virheistään sitten millään, vaan toisti ne joka viikonloppu ja itki sitten samoja asioita uudestaan ja uudestaan. 


After, (After, 2014)
Otava, 2014
Suom. Outi Järvinen
s.598

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti