lauantai 30. tammikuuta 2021

Antonio Hill: Kauniit kuolemat

 

Barcelonan kuuma kesä on vaihtunut talven kylmyyteen. On kulunut jo puoli vuotta komisario Héctor Salgadon ex-vaimon katoamisesta. Kenelläkään ei tunnu olevan enää yhtään johtolankoja seurattavaksi, mutta äitiyslomalle jäänyt Leire Castro päättää silti omalla ajallaan vielä selvittää tapausta, josta paljastuu kummallisia asioita.
Héctor ei ymmärrettävistä syistä saa enää tapausta tutkia, joten hänen on selvitettävä toista omituista tapausta. Suuren kosmetiikkayrityksen henkilönkuntaa alkaa kuolla yksi toisensa jälkeen. Kuolemat vaikuttavat selviltä itsemurhilta, kunnes niitä on epäilyttävän monta pienen ajan sisällä. Héctorin epäilykset heräävät, ja hän alkaa tutkia tapauksien taustoja.
"Terapeutti oli oikeassa kolmessa asiassa. Ensinnäkin hänen pitäisi alkaa käyttää niitä hemmetin unilääkkeitä, vaikka se kuinka jurppisi. Toiseksi juttu ei ollut hänen käsissään. Ja kolmanneksi, kyllä, sisimmässään hän oli vakuuttunut siitä, että Ruth oli kuollut. Ja että se oli hänen syytään."s.22
Kauniit kuolemat on toinen osa Barcelonaan sijoittuvasta Héctor Salgadosta kertovasta dekkarisarjasta.

Héctor Salgado ja Leire Castro saattelevat lukijaa ympäri talvista Barcelonaa kumpikin omalla tahollaan. Molemmilla on paljon työn alla, niin rikosasioissa, kuin henkilökohtaisissa asioissaankin. Molemmat tuntuvat jo tutuilta, vaikka takana on vasta yksi aiempi osa sarjaa. Héctor on monista dekkarisarjoista tutun oloinen ärrimörri, joka ei aina kaiken machoilunsa keskellä osaa hoitaa arkisia asioita kovin sulavasti. Esim. teinipojan ajatusmaailma ei tunnu hänelle oikein avautuvan. Siksi Leire onkin mukavan tasapainottava hahmo tarinaan. Vaikka täytyy myöntää, ettei Héctorin hahmo äksyilyistään ja huonoista elämäntavoistaan huolimatta ole lainkaan ärsyttävä, vaikka yleensä en pidäkään dekkarisarjojen kokoajan valittavista ja masentelevista päähenkilöistä. Héctorista löytyy kuitenkin kiinnostavaa asennetta. 

Pidin tästäkin kirjasta kovasti. Ehkä jopa enemmän kuin ensimmäisestä.
Tarina kulkee sujuvasti monen henkilön näkökulmasta kerrottuna. Kiinnostus säilyy läpi kirjan, ja yllättäviä tilanteita mahtuu mukaan. 

Ainoa lukunautintoa varjostava asia oli se, että seuraavaa osaa ei ole suomennettu, ja koska aikaa on kulunut jo näin paljon, ei varmaan suomennetakaan. Toivoin siis läpi kirjan, ettei kirja päättyisi tilanteeseen, johon haluaisi heti lisäselvitystä, mutta turha toivo. Kirja jäi hyvin koukuttavaan tilanteeseen.Kauniit kuolemat, (Los Buenos Suicidas, 2012)
Otava, 2013
Suom. Taina Helkamo
s.413

2 kommenttia:

  1. Kiitos kun muistutit tästä kirjailijasta. Olen lukenut häneltä kolme dekkaria, ja se suomentamaton Los amantes de Hiroshima oli huippuhyvä. Googlailin ja ainakin pari teosta hän on julkaissut lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi kiva joskus lukea tuo itsekin, mutta ainakaan vielä ei taito riitä, vaikka joskus olen espanjaa hieman harjoitellut. :)

      Poista