keskiviikko 30. syyskuuta 2020

John Green: Kaikki viimeiset sanat


Miles Halter on yksinäinen poika, joka käyttää vapaa-aikansa lukemalla. Häntä kiinnostaa erityisesti ihmisten viimeiset sanat. Elämäkertoja lukeva Miles lähtee opiskelemaan sisäoppilaitokseen Alabamaan ja yhtäkkiä pojalla onkin joukko mielenkiintoisia ystäviä, jotka johdattavat hänet jäynänteon ihmeelliseen maailmaan. 
Milesin elämä täyttyy tekemisen riemusta, mutta suurin muutos on silti rakkaus. Samassa asuntolassa asuva upea Alaska vie Milesin sydämen heti heidän tavatessa. Ikävä kyllä tytöllä on jo poikaystävä, eikä tämä muutenkaan ole helpoin ihminen edes ystävänä.
"Minä tuskin kuulin, sillä edessäni seisoi ihmiskunnan historian ihanin tyttö päällään katkaistut farkut ja persikan värinen toppi. Ja hän puhui Everstin päälle kovaa ja nopeasti."s.25
Kirjan tarina jakautuu ennen ja jälkeen osioon, niiden keskellä tapahtuu jotakin suurta, joka jääköön yllätykseksi. 

Kaikki viimeiset sanat esittelee rempseän ja omaperäisen porukan. Miles, Eversti, Alaska, Takumi ja Lara Muodastavat kaveriporukan, jonka jokaista jäsentä tarvitaan, kun kyse on suurista jäynistä, mutta muuten osa porukasta pysyy kirjassa vain taustalla. Eniten tilaa saa Miles, Alaska ja Eversti.

En ole vuosiin lukenut mitään Greeniltä, vaikka pidin aikoinaan kovasti Tähtiin kirjoitetusta virheestä. Myös tämä Kaikki viimeiset sanat oli mielestäni mainio kirja. Juoni vie mukanaan, vaikka oikeastaan mitään suuren suurta ei tapahdu kuin kerran ja nopeasti. Tämä suuri tapahtuma jakaakin kirjan ennen ja jälkeen osioihin. Vaikka suuria tapahtumia ei paljoa ole, on kirja silti alusta loppuun kiinnostava. Hahmot ovat omaperäisiä, kiinnostavia, ja heidän tunteensa kuvataan aidosti. Pienemmätkin murheet ja tapahtumat saavat näin mielenkiinnon pysymään yllä. 

Vaikka kirja kertookin paljon Milesin uudistuneesta elämästä ja siitä, mitä kaikkea mahtavaa hän saa kokea, on kirja silti melko haikea. Kaveriporukan jäsenillä on kaikilla omat murheensa, eikä näiden nuorten elämä vaikuta erityisen helpolta. Mukaan mahtuu myös paljon hauskoja tilanteita ja tunnelmallisia kohtauksia, joten nenäliinapakettia ei kirjaa lukiessa kuitenkaan tarvita, aivan niin haikeaksi sen tarina ei mene kuin erikoistilanteissa. 


Kaikki viimeiset sanat, (Looking for Alaska, 2005)
WSOY, 2014
Suom.Helene Bützow
s.323

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti