tiistai 1. syyskuuta 2020

Alexander McCall Smith: Mma Ramotswe tutkii -Elämän kirkas keskipäivä


Mma Ramotswe saa tehtäväkseen selvittää varakkaan yrittäjän kosijoiden motiiveja. Ovatko miehet vain naisen rahojen perässä, vai oikean rakkauden? Työasioiden lisäksi Mma Ramotswe huolehtii tulevan aviomiehensä ongelmista, sillä J.L.B. Matekoni on jälleen joutunut hankalaan tilanteeseen ollessaan liian ystävällinen orpotilan johtajattaren ideoiden edessä.
"Vaikka Mma Potokwani ei itse ollut mikään lukuihminen, hän uskoi lujasti kirjojen voimaan. Mitä enemmän Botswanassa oli kirjoja, sen parempi. Tulevaisuus rakennettaisiin kirjoille; kirjoille ja ihmisille, jotka tiesivät, miten kirjoja käytettiin."s.23
Elämän kirkas keskipäivä on viides osa Mma Ramotswe tutkii -sarjasta.
Mma Ramotswe selvittää ongelmia jälleen monen rooibos kupillisen parissa. Tee saa ongelmat näyttämään pienemmiltä, ja yleensä ratkaisukin löytyy kupillisen tai parin aikana. 

Olen edennyt sarjassa jo viidenteen osaan ja tässä osassa juotiin jo taas paljon enemmän teetä kuin neljännessä. Ehtisin jo pelästyä, että eikö enää istuskellakaan pohtimassa syvällisiä teekupillisen ääressä, mutta huoli oli turha ja tee sai jälleen suuren huomion tässä kirjassa. 

Teen lisäksi itse Mma Ramotswe tuntui saavan isomman roolin takaisin, sillä parissa viimeisimmässä osassa Mma Makutsi on saanut hyvin suuren roolin. Toki myös Mma Makutsin elämää seurattiin, mutta hieman vähemmän. 

Iloista elämänasennetta, viisauksia ja hauskoja pohdintoja riitti runsaasti tähänkin kirjaan. Turhaa valitusta ja synkkyyttä ei näy, vaikka asiat eivät aina olisi edes hyvin. Kirja oli nopeaa luettavaa, jota lukiessa ei tarvitse synkistellä. Ei se toki tarjoa suurta pähkäiltävää, mutta mukavan tarinan ja pieniä yllätyksiä kuitenkin. 


Mma Ramotswe tutkii -Elämän kirkas keskipäivä, (The Full Cupboard of Life, 2003)
Otava, 2006
Suom. Jaakko Kankaanpää
s.271 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti