tiistai 15. syyskuuta 2020

K.K. Alongi: Kevätuhrit


15-vuotias Jade herää pimeässä metrossa. Pian hän huomaa kaikkien muiden ympärillä kuolleen. Jade ei ymmärrä mitä on tapahtunut, mutta rohkeasti hän lähtee metrosta tutkimaan uutta pelottavaa maailmaa, jossa ei tunnu olevan enää mitään normaalia. 
Muutama muukin nuori herää ja kokee saman kohtalon kuin Jade, kaikki muut ovat kuolleet. 
Monien sattumien kautta Jade löytää muita nuoria, ja pian he yhdessä yrittävät selviytyä maailmassa, joka on muuttunut hyvin karmivaksi paikaksi.
"Jade tietää, että hänen silmänsä ovat auki, mutta siitä huolimatta hän ei näe mitään. Ehkä hän onkin sokea? Vai onko helvetissä vain näin helvetin pimeää? Hiljaisuus hänen ympärillään on korviahuumaava tunneli."s.7
Kevätuhrit on Kevätuhrit -trilogian ensimmäinen osa. 
Kevätuhrit aloittaa trilogian vahvasti. Maailma muuttuu yhdessä rysäyksessä. Lähes kaikki ihmiset kuolevat, vain muutamia lapsia tai nuoria tuntuu jääneen eloon. Syytä juuri heidän eloonjäämiselleen etsitään, mutta se ei aivan täysin vielä tässä osassa ratkea. 

Olen iloinen tästä sarjan aloittajasta, sillä Kevätuhrit toi minulle mieleen The Walking Dead -kirjasarjan ensimmäiset osat, joissa vielä jaksettiin keskittyä itse selviytymiseen ja kaikkien tavaroiden etsimiseen ja sen sellaisiin, ja juuri sellaista meininkiä tässä kirjassa oli. Pidin erittäin paljon kohtauksista joissa nuoret oikeasti miettivät mitä he tarvitsevat ja mitä heidän kannattaa tehdä. Pelkäsin etukäteen, että kaikki tällainen olisi korvattu vain joillakin rakkausjutuilla sun muilla, mutta pelko oli turha. Rakkausjuttuja ei vielä tähän osaan oltu tungettu, ja hahmoihin saikin siksi tutustua rauhassa. 

Jade ja Susette ovat aika pitkälle kirjaa sen päähenkilöt, ja siksi heihin ehditään tutustua parhaiten. Pikkuhiljaa heidän seuraansa liittyy myös muita henkilöitä, ja lopuksi heitä onkin jo kuusi, niin kuin kirjan kansikin antaa ymmärtää. Hahmot ovat keskenään hyvin erilaisia, kaikki omalla tavallaan kiinnostavia. Erilaisuus tuo mukanaan monet kahinat, eikä yhteiselo ole helppoa. Jännitteitä ja draamaakin siis riittää.

Kirjan tarjoama uusi maailma on täynnä ruumiita, väkivaltaa ja hirvittäviä paljastuksia. Lempeää ja aurinkoista menoa ei siis ole luvassa, vaan hurjaa toimintaa ja seikkailua. Juoni toimi ja yhteen kirjaan oli saatu juuri sopivasti kaikkea, paljastamatta liikaa, muttei liian vähääkään. Trilogian muut osat pääsevätkin lukulistalle, sillä kirjan loppukin oli juuri sopivan kaunis ja toivoa antava, mutta samalla kaikki kamaluudet ovat vielä selvittämättä. Kiinnostavaa saada lukea, miten kaikki lopulta selviää. Suuret odotukset ainakin tämä jätti jatko-osia varten. 


Kevätuhrit
Otava, 2016
Kannen suunnittelu: Piia Aho
Kannen ryhmäkuva: Aki Roukala
s.302

2 kommenttia:

  1. Tämä oli kyllä tosi hyvä sarja ja sopi hyvin aikuiseenkin makuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tämä eka osa ainakin vakuutti. Onneksi on jo jatko-osat hyllyssä odottelemassa. :)

      Poista