lauantai 3. lokakuuta 2020

Merja Jalo: Kadonneen linnun salaisuus


Kolmasluokkalainen Markus on haaveillut pitkään omasta etsivätoimistosta. Viimein hän perustaa sellaisen kotipihan leikkimökkiin. Yksin ei aloittelevan etsivän onneksi tarvitse toimia, sillä pikkusisko Lisa ja naapurintyttö Linnea auttavat mielellään. 
Ei mene kauaa kun kolmikko saa jo ensimmäisen tehtävän, he alkavat etsiä kadonnutta testamenttia. He ehtivät vasta aloittaa testamentin etsimisen, kun Linnean papukaija katoaa. Joku on selvästi vienyt linnun, mutta miksi? 
"Viimeinkin hän on toteuttanut unelmansa ja perustanut leikkimökkiin Kotikulman etsivätoimiston. Sellaista ei tällä kylällä olekaan ennen nähty."s.7
Kadonneen linnun salaisuus on Kotikulman etsivät -sarjan ensimmäinen osa.
Kirjaa suositellaan 6-9 vuotiaille, mutta mielestäni se sopii hyvin myös sitä nuoremmille. Tarina lähtee nopeasti käyntiin, eikä sitten enää pysähdellä. Tarina on vauhdikas, ja koko ajan tapahtuu jotakin. Asiat kerrotaan lyhyesti ja lapsille tarpeeksi selkeästi.

Tarinan tyyli on dekkarimainen. Etsivät alkavat selvittää kadonneen testamentin olinpaikkaa, mutta sitten tulee vielä lisää etsittävää, kun papukaijakin katoaa. Syyllisiksi sopivia löytyy muutama, joista voi arvailla oikeaa. Tarkkasilmäinen saattaa huomata kuvituksesta johtolankoja, jotka auttavat syyllisen löytämisessä. Vihjeitä ripotellaan toki myös itse tarinaan. 

Markus, Lisa ja Linnea muodostavat toimivan kolmikon. Lapset ovat keskenään erilaisia, ja jokaisen taidoille on käyttöä. Tarinan lyhyydestä huolimatta lapset ehtivät olla myös eri mieltä tutkimuksesta. Mutta yhteistyöllä löydetyt todisteet saavat kaikki vakuuttumaan oikeasta ratkaisusta. 

Papukaija saa suuren roolin tarinassa. Etsivätoimiston tehtävien lisäksi tarinaan mahtuu papukaijan hoitoon liittyviä juttuja, ruokintaa ja virikkeitä. Nikke onkin mukavan erilainen lemmikki ja etsivätoimiston apuri. 


Kadonneen linnun salaisuus
KVALITI, 2020
Kuvitus: Reija Kiiski
s.60
Arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti