keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Anni Blomqvist: Meren voimia vastaan


Maija ja Janne joutuvat viettämään koko talven Maijan vanhempien luona turvassa, ennen kuin he kevään tullen voivat palata Myrskyluodolle aloittamaan elämänsä alusta. Helppoa se ei ole, sillä kaiken hankkiminen uudestaan, kun mukana on monta lasta huolehdittavaksi on huomattavasti vaikeampaa, kuin kahdestaan. Toki lapset auttavat minkä pystyvät, mutta silti heistä on usein enemmän työtä. Kun talo on viimein taas asuttava ja työt jatkuvat normaalimpina, saa Myrskyluotolaiset uutta opeteltavaa, kun heille opetetaan uusi tapa kalastaa. Uusi tapa tuo mukanaan lisää vaaroja ja Myrskyluotolaiset saavat tosissaan kamppailla meren voimia vastaan. Maija saa kaiken lisäksi nähdäkseen onnettomuuden enteitä, voisiko heillä vielä olla suuria koetuksia edessä, kaiken kamalan jälkeen?

Meren voimia vastaan on neljäs osa Myrskyluoto -sarjasta.
Kirjan alku on yllättävän pitkään kerrontaa Maijan ja Jannen talvesta Maijan vanhempien luona, mutta kun perhe sitten palaa Myrskyluodolle, palataan taas vauhdikkaampaan kerrontaan ja vuodet lähtevät taas vierimään nopeasti. Ikää kertyy, tuttuja kuolee vanhuuteen, ja lapsista alkaa olla paljon hyötyä töissä ja arjessa.

Myrskyluodolla sekä vanhemmat, että lapset opettelevat uusia asioita, eikä tylsää hetkeä kirjan parissa tule taaskaan. Vaikka kirjoissa noudatetaan yksinkertaista elämää, jossa vuodenajat määräävät työtehtävät, on lukijalle silti kokoajan tarjolla jotakin uutta, ja vauhti on niin hirmuinen, että tylsää ei ehtisi missään vaiheessa tulla, vaikka kirjassa ei edes tapahtusi paljon. Mutta tapahtumia riittää, ja Myrskyluotolaiset saavat kestää sekä hyviä, että huonoja päiviä.

Viidenteen kirjaan siirtyminen tuntuu tällä kertaa hiukan raskaammalta. Sarja on koukuttava ja loistava, mutta tämän kirjan loppu teki olon surulliseksi, enkä tiedä mitä odottaa viimeiseltä osalta. En osaa oikein nähdä enää iloisen tunnelman palaavan, mutta se jää nähtäväksi. Täytyy kyllä myöntää, että jo on ankara ja onnettomuuksien täyteinen elämä kirjoitettu näille Myrskyluodon asukkaille.

Lue myös: Tie MyrskyluodolleLuoto meressä ja Maija.

Meren voimia vastaan, (I kamp med havet, 1973)
Gummerus, 1976
Suom. Liisa Ryömä
Kansi: Osmo Omenamäki
s. 166

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti