tiistai 31. maaliskuuta 2015

Lasse Kastarinen: Saastamoinen ja maapallonpysähdys


Vuonna 2018 suomalaisessa ydinvoimalassa räjähtää. Samalla Helsinkiä ravistelee voimakas maanjäristys, jonka seurauksena maapallo pysähtyy.
Harri Saastamoinen on räjähtäneen ydinvoimalan omistavan yrityksen Fartum Energyn turvallisuusanalyytikko.
Vähäpuheinen Saastamoinen lähtee selvittämään ydinvoimalan räjähdyksen syytä ja ajautuu hurjaan seikkailuun josta ei vauhtia puutu.

Saastamoinen ja maapallonpysähdys on Lasse Kastarisen ensimmäinen kirja. Kirja oli todella erilainen, enkä voi verrata sitä mihinkään aikaisemmin lukemaani kirjaan. Erilaisuuden takia kirjan alun lukeminen hiukan tökki, mutta kun pääsin vauhtiin ja selville kirjan tyylistä, alkoi lukeminenkin innostamaan.

Juoni oli todella vauhdikas, tapahtumarikas ja ennalta-arvaamaton. Huumoria kirja oli pullollaan, jopa henkilöiden nimet olivat koomisia. Omiin silmiin huumori oli osittain kantaaottavaa, ja osansa siitä sai esimerkiksi poliitikot. Hauskuuden lisäksi kirjassa on kuitenkin kokoajan pieni pelko Suomen kohtalosta tunari poliitikkojen käsissä ja koko maapallon kohtalosta kaaoksen keskellä.

Saastamoinen oli mieleenpainuva päähenkilö tuppisuuna älykkönä. Hänen ajatusten kautta kirja vilisi pieniä tietoiskuja asioista laidasta laitaan. Kaikki muutkin hahmot olivat näkyviä persoonia, esimerkiksi juoppo riehuva Susa, joka on Saastamoisen pojan äiti. Kaikkia hauskoja henkilöitä en nyt luettele, sillä kirjan kaikki henkilöt olivat mainittavan arvoisia.

Itseäni kirjassa ärsyttivät älykkö Saastamoisen ajatuksissaan viljelemät sivistyssanat, sillä sivistyssanat ei ole koskaan ollut minulla hallussa ja tässä kirjassa niitä kyllä riitti.


Saastamoinen ja maapallonpysähdys
BoD - Books on Demand, 2015
s. 322
arvostelukappale

1 kommentti: