torstai 9. huhtikuuta 2015

Haruki Murakami: Norwegian Wood


37-vuotias Toru Watanabe kuulee radiosta The Beatlesin Norwegian Woodin, joka herättää hänessä nuoruuden muistoja. Toru alkaa muistella elämäänsä 60-luvulla. Toru opiskeli Tokiossa ja törmäsi yllättäen metrossa kuolleen ystävänsä entiseen tyttöystävään Naokoon. Toru ja Naoko lähentyvät toisiaan ja heidän välilleen kehittyy jotain. Rakkautta vaiko ystävyyttä? Naoko joutuu kuitenkin sekavan mielentilansa takia lähtemään hoitolaitokseen.
Toru kohtaa myös toisen tytön, Midorin. He ovat ystäviä, mutta myös Midorin tunteet syventyvät Torua kohtaan. Toru on vaikean päätöksen edessä, kun hänen tunteensä ovat suuria kumpaakin tyttöä kohtaan.

Haruki Murakamista olen lukenut jo kauan muista blogeista, mutta vasta nyt päätin itse tarttua kirjailijan kirjaan. Norwegian Wood vaikutti hyvältä aloituskirjalta.
Norwegian Wood ei ole tapahtumarikkaimmasta päästä kirjallisuutta, mutta pidin sen tyylistä. Kirja oli täynnä keskusteluja, elämäntarinoita, surullista rakkautta ja kaipuuta. Kirjan henkilöiden tarinat vaikuttivat todella aidoilta ja kertomuksiin eläytyi täysin.

Itse jännitin ja odotin päähenkilön ratkaisua malttamattomana, mutta kirjan ratkaisu oli odottamoton. Kirjan juoni oli melko surullinen ja kuolema oli puheenaiheena monesti. Kirjassa oli kuitenkin kevennyksenä vähän iloisempiakin hahmoja, kuten Torun siivoushullu huonetoveri ja dramaattinen Midori. Nämä henkilöt kevensivät mukavasti kirjan tunnelmaa. Joukossa oli myös Torun ystävä, joka oli naisasioissa niin ärsyttävä, että se pisti vain miettimään miksi oi miksi joku haluaa seurustella tuollaisen ihmisen kanssa? Kirja siis herätti monenlaisia tuntemuksia.

Japaniin sijoittuvat tapahtumat toivat kivaa vaihtelua lukulistalle, sillä en edes muista milloin olisin lukenut jotakin japanilaista. Itselle uudenlaisesta kulttuurista jaksaa aina lukea mielenkiinnolla. Tosin kirja kertoi 60-70- luvun kulttuurista, eikä tämänpäivän, mutta kiinnostavaa se oli siitä huolimatta.

Haruki Murakami ansaitsee paikkansa jatkossakin lukulistallani.


Norwegian Wood, (Noruwei no mori, 1987)
Tammi, 2012
Suom. Aleksi Milonoff
s. 426
Kannen suunnittelu: Markko Taina

4 kommenttia:

  1. Minulla on tämä paraikaa kesken, mutta tunnelma ei ole vielä lumonnut. Pitäisi lukea loppuun, niin voisi muodostaa kunnollisen mielipiteen. Kiva, että sinä tykkäsit! :)

    VastaaPoista
  2. Suosittelen lukemaan kirjailijalta Kafka rannalla, se on oma lempparini.

    VastaaPoista