lauantai 1. maaliskuuta 2014

Katarina Wennstam: Turman lintu


Maria Allende ja Tobias etsivät unelmiensa kotia, jossa heidän tyttärensä Alma saisi kasvaa turvallisesti. Kun heidän rahatilanteeseen sopiva edullinen asunto viimein löytyy, ei todellisuus enää olekkaan niin ruusuista, kuin he kuvittelivat.
Tobias remontoi keittiötä ja huomaa jotakin omituista. Hän löytää kuivuneita veritahroja ja pyytää Marian katsomaan. Maria kiinnostuu asiasta niin paljon, että alkaa kaivelemaan aijempien asukkaiden perhetradegiaa.

Turman lintu on jatkoa Katarina Wennstamin kirjalle -Tahra.
Siitä on jo jonkin aikaa, kun luin Tahran, mutta henkilöt palasivat nopeasti mieleen ja tarinahan tässä kirjassa oli jo ihan uusi, joten Tahran juonen muistaminen ei ole oleellista.
Turman lintu käsittelee vakavaa aihetta, perheväkivaltaa. Juoni pyörii suurimmaksi osaksi Marian ja Tobiaksen uuden kodin vanhojen asukkaiden tradegiassa, mutta kirjaan mahtuu myös syyttäjä Madeleine Edwadsin vireillä oleva juttu, jossa nuoren miehen kuolemaa epäillään kunniamurhaksi. Nämä kaksi aihetta kulkevat loistavasti yhdessä. Nuoren pojan kuolemaa käsittelevässä tapauksessa päästään kurdiperheessä elävän tytön ahdistavaan maailmaan, kun kasvatus tapahtuu uhkauksien kautta.
Marian ja Tobiaksen kotona tapahtuneessa taas päästän ruotsalaisperheen elämään, jossa vaimo joutuu elämään poliisimiehensä kovassa komennossa, julman henkisen, sekä fyysisen väkivallan keskellä.
Kirjassa päästään myös Marian ja Tobiaksen suhteen keskelle, jota piinaa Marian tutkimisen halu, sekä hänen työttömyytensä.

Turman lintu on hyvin kiinnostava kirja ja tapahtumat ovat uskottavia, vaikka ovat todella raakoja. Koska kirjan tapahtumat ovat niin uskottavia, herättää se monenlaisia ajatuksia, siitä miten tuollaista voi tapahtua. Kolmas osa tästä trilogiasta menee ehdottomasti lukilistalle, sillä Turman lintu oli omasta mielestäni vielä parempi, kuin ensimmäinen osa Tahra.
Vaikka kirjan tapahtumat ovat hyvin vakavia ja raakojakin, ei lukeminen tuntunut ahdistavalta, kuin tarkimmissa kuvailuissa, siitä miten poliisi Jocke Lind pahoinpitelee vaimoaan.
Suosittelen kaikille, kirja koostuu monen kertojan ajatuksista ja kirjoitus on sujuvaa. :)

Tahra


Turman lintu, (Dödergök, 2008)
Otava, 2012
Suom. Laura Beck
s. 558

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti