sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Timo Sandberg: Kalmankokko


Kalmankokko on Komisario Heittola -sarjan kuudes osa.
Rikkaalla Tammirannalla on sukukokous, joka ei pääty mukavasti. Tammirannan perheen äiti putoaa vesitornista kesken tapahtuman. Tapahtumat pistävät Tammirannan johtajan ajattelemaan elämänmuutosta ja kutsuu koko perheen koolle juhannusta viettämään. Perhe ei kuitenkaan pidä isänsä tekemistä päätöksistä ja jo valmiiksi kireät välit huononevat entisestään.
Tammirannan alueelle juhannusta viettämään tulleet nuoret, sekä muutamat lähistöllä asuvat ihmiset mutkistavat myös asioita, eikä hirveiltä tradegiolta vältytä.

Pitkän tauon jälkeen luin Sandbergin kuudennen Heittola kirjan. Aikaisemmat osat luettuani Sandberg nousi yhdeksi lempi dekkarikirjailijakseni ja aloitin Kalmankokon lukemisen innolla.
Täytyy sanoa, että hieman petyin. Kalmankokko tuntui minusta huomattavasti vaisummalta, kuin viisi ensimmäistä osaa. Aikaisemmissa osissa yhteiskunta kritiikki näkyi todella vahvasti ja kirjat herättivät suuriakin ajatuksia, mutta tässä ei niitä mielestäni näkynyt juuri ollenkaan. Kirja oli ihan perus dekkari, mikä ei herättänyt paljoakaan miettittävää ja näin ollen unohtoo varmasti melko pian.
Kirja ei missään tapauksessa ollut huono, mutta odotukset vain olivat niin korkealla. Pitää toivoa, että seuraavassa osassa pääsen taas nauttimaan Sandbergin loistavista ajatuksista, enemmän kuin tässä.
Tapahtumapaikassa käy myös muutos, kun nyt jo vakituisessa suhteessa elävät Heittola ja hänen kollekansa Taru saavat uudet työpaikat Lahdesta. Näin aikaisemmista osista tuttu Järvenpää jää taakse. Poliisien tutkimuksia kuvataan aidon oloisesti, mutta ei kuitenkaan liian tarkasti joten mielenkiinto säilyy.
Jokaisessa kirjassa on itsenäinen tarina, joten lukujärjestyksellä ei ole suurta väliä. Itse tykkään kuitenkin lukea nämä järjestyksessä, sillä hahmojen suhteissa ja elämäntilanteissa tapahtuu muutoksia.
Vähän täytyy kehua, että kannattaa ehdottomasti lukea ainakin ensimmäinen osa Kihokki, jos ei ole vielä lukenut, sillä Sandberg on loisto löydös kirjailijoiden joukosta. :)


Kalmankokko
Karisto, 2011
s.337
Kannen kuva: Jukka Sandberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti