tiistai 4. maaliskuuta 2014

Antti Tuomainen: Veljeni vartija


Klaus Haapala on rehellinen kiinteistönvälittäjä. Hänen elämänsä menee kuitenkin nopeasti täysin sekaisin, kun hän saa potkut töistä ja poliisit saapuvat kyselemään hänen pikkuveljensä Onnin elämästä. Myös avioliitto näyttää synkemmän puolensa.
Veljeni vartija keskittyy neljän miehen elämään 40 -luvulta 2000 -luvulle saakka. Isoisän, isän, sekä poikien Onnin ja Klaussin matkassa.

Veljeni vartija on ollut vanhempieni hyllyssä jo pidempään ja myöskin minun lukulistallani. Nyt päätin tarttua tähän, kun se kuuluu myös TBR100 listalleni ja vaikutti muutenkin todella hyvältä.
Veljeni vartija on aika lyhyt kirja, mutta paljon asiaa siihen on saatu mahtumaan. Pienestä kirjasta löytyy neljän miehen tarina, vaikkei Onni pääse itse paljon ääneen. Mielenkiintoisimmat tapahtumat kuuluu mielestäni isoisän tarinaan, jossa vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää. Kaikkien tarinat nivoutuvat kuitenkin loistavaksi kokonaisuudeksi keskenään, eikä vaikuta irtonaisilta.

Kirjassa on paljon dialogeja, jotka tekevät hahmoista aitoja. Puhumalla keskenään hahmoihin tulee eläväisyyttä. Dialogejen lisäksi kirjasta löytyy Oton vankilasta lähettämiä kirjeitä rakkaalleen, jotka ovat mieluisa lisä, vaikka kirjeistä ei juonen kannalta selviä paljon uutta, saadaan Oton ajatuksia vankilasta ja perheestään loistavasti esiin.
Pienenä miinuksena kirjassa oli väkivaltakohtaukset. Ne olivat omaan makuuni liian tarkkaan kerrottuja, kun olen lukiessani niin uppoutunut tarinaan, että silmän läpi menevät keihäät näkyvät liian selvästi mielessäni. Nämä kohtaukset olivat kuitenkin nopeasti ohi, eikä häirinnyt sen kauempaa.
Kirja on ainakin omasta mielestäni helppolukuinen, joten uskallan suositella vähemmän lukeneillekkin. Tarinakin, kun on hyvä ja mielenkiintoinen niin kannattaa lukaista.


Veljeni vartija, 2009
Helsinki-kirjat Oy
s.248
Kannen suunnittelu: Jussi Kaakinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti