sunnuntai 7. tammikuuta 2024

Agnès Martin-Lugand: Huolet pois, elämä on helppoa

 

Diane on palannut Irlannista Pariisiin ja jatkaa nyt töitään saadakseen ajatukset rauhoittumaan. Ja töitä hänen kahvilassaan Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia, riittää. Yrityksellä on vaikeuksia ja perhe ei tunnu arvostavan Dianea lainkaan. Sitten Diane tapaa miehen, joka vaikuttaa upealta. Elämä voisi viimein olla helppoa. Jos vain Diane ei edelleen miettisi Irlantiin jäänyttä Edwardia.
""Sinua estää kaikki! Et kestä sitä! Voi helvetti! Juuri nyt sinulla on kaikki hyvin, sinulla on Olivier, sinulla on kahvila ja olet kääntänyt uuden lehden elämässäsi. Unohda Irlanti ja sen asukkaat!""s.209
Huolet pois, elämä on helppoa jatkaa Dianen tarinaa, johon tutustuttiin kirjassa Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia.
Pidin paljon tämän kirjaparin ensimmäisestä osasta, ja tämä jatkoi tarinaa lähes yhtä hyvin. Ihastuin.

Kirja on hyvin nopealukuista ja helppoa tekstiä. Diane on mukavasti päässyt elämässään eteenpäin ja surun pahin terä on tylsynyt. Tällä kertaa keskitytäänkin enemmän ongelmiin, joita menneisyyden trauma on tuonut mukanaan. Diane ei nimittäin kestä lasten seuraa, eikä voi kuvitellakaan hankkivansa joskus vielä lasta. Isoja aiheita siis tässäkin kirjassa.

Tarina paahtaa eteenpäin huimaa vauhtia, ja teksti on koukuttavaa. Tämän kanssa kävi samoin kuin ensimmäisen osan, eli oli luettava lähes yhdeltä istumalta. Pidän toki kirjoista joissa tunnelmoidaan pidempäänkin, mutta välillä on mukava lukea tällaista kirjaa, jossa asioita ei pitkitetä, vaan kirjan voi lukea nopeastikin, ja silti tarinasta saa paljon irti. Tämän kautta kun kuitenkin sai taas hyvän käsityksen Dianesta ja hänen tunteistaan. Tämä olikin ihana nojatuolimatka Pariisilaiseen kirjakauppa-kahvilaan, sekä Irlannin upeisiin maisemiin. 


Huolet pois, elämä on helppoa, (La vie est facile, ne t´inquiéte pas, 2015)
Bazar, 2019
Suom. Päivi Pouttu-Delière
s.316

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti