tiistai 30. tammikuuta 2024

Juno Dawson: Mallikappale

 

Jana Novak on lontoolaistyttö, joka tuntee epävarmuutta pitkästä ja hontelosta ulkomuodostaan, mutta sitten kaikki muuttuu. Hänet värvätään mallitoimiston listoille, ja hänestä pidetään. Janan ura supertähtenä alkaa vauhdilla, mutta kukaan ei ole kertonut mitä kaikkea mallin työ ja kuuluisuus tuovat tullessaan. Rahan ja mahtavien kokemuksien keskelle mahtuu niin paljon ikäviä asioita.
"Catwalkin päätyyn pysähdytään, ja valehtelisin jos väittäisin, ettei se tunnu hyvältä. Siinä sitä sitten paistattelee huomion keskipisteessä. Yleisöstä suorastaan huokuu rakkautta, ja sitä tuntee itsensä niin sanomattoman kauniiksi, vaikka päällä olisi kuinka päättömät vaatteet. Ei silloin ole enää ihminen, vaan joku jumalatar."s.229
Mallikappale johdattaa malli-. ja muotimaailman glamourin pariin, mutta päätyykin paljastamaan sen likaisen puolen. Kirja on uskottava yhditelmä mahtavia tilaisuuksia, joihin mallina tarjoutuu mahdollisuus tarttua, sekä raadollisia tilanteita, joissa aikuiset ihmiset käyttävät nuoria malleja häikäilemättä hyväkseen. 

Tämä on loistava kirja. Kirjan vetävää kieltä on mukava lukea, ja kurkistus mallimaailman kulisseihin on kiinnostavaa. Jana on hahmona hyvä, sillä häntä ei ole lapsesta asti raahattu kuvauksissa, vaan mallimaailma ja sen tuomat edut ja haitat tulevat täytenä yllätyksenä. Tuntuukin siltä, kuin lukija saisi yhdessä hänen kanssaan tutustua tuohon alaan.

Kirjassa käsitellään isoja ja tärkeitä asioita malli-, ja muotimaailman kautta, mutta myös nuoren ihmisen elämää arkisine huolineen, kun 16-vuotias Jana yrittää löytää paikkansa uuden tilanteen keskellä. Tässä oli sopivasti kantaaottavia ja ajatuksia herättäviä asioita, ilman turhaa saarnaamista.


Mallikappale, (Meat Market, 2019)
Gummerus, 2020
Suom. Aura Nurmi
s.438

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti