maanantai 27. helmikuuta 2023

Seita Rönkä: Kaksoisjoen kartanon kummituskierros

 

Reetta joutuu lomalle Kaksoisjoen kartanoon. Lumihankien keskellä talvehtiva kartano ei ole hänelle mieluinen lomakohde. Pikku hiljaa kartano omituisine huoneineen alkaa kuitenkin kiinnostaa, ja hevostallilla on mukava käydä katsomassa hevosia, vaikka Reetta ei itse olekaan varsinainen heppatyttö. 
Entistä jännittävämmäksi loma muuttuu kun Reetta saa kutsua ystäviä kartanoon ja he pääsevät yhdessä mukaan järjestämään kartanon kummituskierrosta. Kaikki ei tunnu olevan kohdillaan, sillä Reetan ympärillä pyörii omituista porukkaa, eikä heillä tunnu olevan hyvät mielessä. Lisäksi kummituskierroksella taitaa kulkea ihka oikea kummitus. 
"Aulasta lähti tosiaan kaksi portaikkoa, yksi kummallakin puolella. Kun Reetta katsoi niiden välistä suoraan ylöspäin kohti Wivin valtakuntaa, hän näki kaiteen, joka tuntui leijailevan aavemaisesti tyhjän päällä. Puutuet näyttivät aivan liian ohuilta kannattelemaan kokonaista kartanoa hartoillaan."s.23
Kaksoisjoen kartanon kummituskierros tarjoaa toimintaa ja jännitystä kummitusten ja hevosten parissa. Lapsille ja nuorille sopiva kirja etenee nopeasti. Kirja ei ole kovin pitkä, eikä monimutkainen, joten se sopii hyvin myös ala-asteikäisille lukijoille. 

Kirjan miljöö on ihana. Minä viettäisin enemmän kuin mielelläni lomaa Kaksoisjoen kartanossa, tosin en ehkä osaisi suhtautua kummituksiin yhtä tyynen sankarillisesti kuin kirjan päähenkilö, joka onkin reipas nuori, vaikka murjotus välillä meinaakin ottaa vallan. Kirjan kummitus ei ole kovin leppoisan oloinen, mutta jännittävät kohtaukset eivät ole mielestäni kuitenkaan liian pelottavia nuoremmille lukijoille. Tunnelma ei ehdi kiristyä liikaa kirjan nopean temmon ansiosta. 

Pidin erityisesti kartanon tunnelmasta, siitä miten uskottavasti kylmän lumiset maisemat tulivat esiin kirjassa. En tiedä tuleeko tälle kirjalle jatkoa, mutta pidin siitä, että asiat ratkesivat kokonaisuudessaan niin, ettei jatko ole pakollista, mutta kuitenkin niin, että jatko kiinnostaa jos sellaista tulee. Minun makuuni kirjassa olisi voitu hiukan enemmänkin tutustua päähenkilöön, hänen kavereihinsa ja Wivin tarinaan.

Suosittelen kirjaa etenkin niille, jotka ovat pitäneet Kavionjälkiä sydämessä .-kirjasarjasta, sillä tässä on paljon samoja elementtejä, kuten hevoset ja kummitukset. Myös tässä pohditaan mitä aikoinaan kuolleelle naiselle todellisuudessa tapahtui. 


kaksoisjoen kartanon kummituskierros
Haamu, 2023
Kannen kuvitus: Miranda Mord
s.146
Arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti