perjantai 10. helmikuuta 2023

Anders de la motte ja Måns Nilsson: Kesäparatiisin murhat -Kuolema asuntonäytössä

 

Tukholmalainen komisario Peter Vinston matkaa sairaslomallaan lepäilemään kesäparatiisi Österleniin. Tarkoitus on viettää aikaa siellä asuvan tyttären kanssa, ja levätä, sillä omituiset oireet ovat vaivanneet Peteriä.
Upean kesäidyllin keskeltä alkaa hyvin pian paljastua ikävämpiä asioita. Peter törmääkin jo lomansa alussa ruumiiseen. Seudulle rakennetun luksustalon näyttö on mennyt pieleen, ja kyläläisissä eripuraa aiheuttanut kiintöistövälittäjä, Jessie Anderson on kuollut. 
Peter päätyy ex-vaimonsa tiukoista vastusteluista huolimatta mukaan tutkintaan. Paikallinen rikoskonstaapeli Tove Esping ei ole asiasta erityisen riemuissaan, eikä parivaljakko meinaa saada yhteistyötä sujumaan.
"Ehkä hänen liki kolmenkymmenen vuoden kokemuksensa poliisina muistutti olemassaolostaan, mutta hän ei saanut karistettua mielestään jatkuvasti kasvavaa tunnetta, joka pyrki kertomaan että juhlallisuuksien, musiikin ja ilakoinnin taustalla oli tekeillä jotain aivan muuta."s.45
Kuolema asuntonäytössä aloittaa Kesäparatiisin murhat -dekkarisarjan.
Jo nimensäkin puolesta kirja sopisi loistavasti kesädekkariksi, riippumatossa luettavaksi, kun luonto tuoksuu ympärillä. Mutta minäpä luin tämän nyt näin talvella ja hyvin kirjan tunnelmaan pääsi silti.

Tämä on leppoisa dekkari, jossa juoni kulkee enemmän pohdiskelujen ja dialogien kuin toiminnan kautta. Kyllä tässä on isompiakin tapahtumia siellä täällä, jotka pitävät juonen mielenkiintoisena, mutta suurimmaksi osaksi kuitenkin ihmisten kanssa juttelua, ja yksikseen pohdiskelua. 

Peter on omine omituisuuksineen mukava hahmo, jonka pariksi sopii loistavasti taas aivan erilainen Tove. Näiden kahden yhteistyöstä upeassa kesäparatiisissa lukisi mieluusti lisää. Heidän työskentelystä lukiessa sai nytkin monesti hymyn huulille. Pienessä kylässä on monipuolinen asukaskunta, ja kaikilla varmasti vielä paljon salaisuuksia paljastettavaksi, joten eiköhän tuonne murha jos toinenkin sovi kirjoitettavaksi. 

Tämä kannattaa lisätä lukulistalle etenkin jos pitää Agatha Christien dekkareista, kyllä tuolla kirjan sivuilla taidettiin joku Christien kirjoista mainitakin. 


Kuolema asuntonäytössä, (Döden går på visning, 2021)
Johnny Kniga, 2022
Suom. Tarja Lipponen
s.358

1 kommentti:

  1. Tää kirja on niin huikea!! Oikein nautiskelen ja koitan pitkittää lukemista,vaikka tekis mieli lukea yhdeltä istumalta!!

    VastaaPoista