perjantai 1. heinäkuuta 2022

Hanna Velling: Kirjosieppo

 

Annalla on kiva koti, suloinen Nuppu-tytär, oman alan työpaikka, komea mies ja koirakin. Kunnes mies ilmoittaa joogareissun jälkeen muuttavansa pois ja ottavansa koiran mukaan, työpaikka menee alta ja kotikin remonttiin. Anna on tietysti järkyttynyt. Alkaa omaa elämää koskeva pohdiskelu. Kuinka tästä noustaan? Mutta Anna on teräväpäinen nainen ja elämä rullaa eteenpäin oli tilanne mikä hyvänsä. 
"Jännittävää, tämähän meni kuin elokuvissa! Primitiivistä käytöstä kehiin, kun jotain yllättävää ja karmeaa tapahtui. Toivottavasti joku sai kaiken tallennettua. Tämän oli pakko olla piilokamerakepponen."s.39
Kirjosieppo on kirja yllättävästä elämänmuutoksesta. Annan elämässä kaikki tuntuu hajoavan kertarysäyksellä, ja olo on toivoton, mutta sitten tietysti asiat alkavat pikku hiljaa selvitä, kunhan ensin puretaan kaikki tunteet ulos.

Kirjan lyhyet luvut houkuttelevat lukemaan kirjan vauhdilla. Luvut esittelevät pieniä hetkiä Annan elämästä, mutta mukaan mahtuu myös pieniä päiväkirjamerkintöjä ja Annan kirjoittamia tarinoita ystävistä ja näiden rakkaustarinoista. Nämä rakkaustarinat olivat minulle ihan yhdentekeviä, enkä niitä olisi kirjaan kaivannut. Enemmän kiinnosti Annan arkinen elämä. Parasta antia kirjassa olikin kohdat, joissa ihan vaan rehellisesti kuvattiin Annan arkea makaroonilaatikkoresepteineen ja lapsiarkineen. Kun taas nämä rakkaustarinat ja Ansa&Tauno vertaukset tuntuivat irrallisilta ja tarinaan kuulumattomilta höysteiltä.

Kirja oli ihan mukavaa nopeaa luettavaa, mutta jäi aika vaisuksi. Anna kun ei ollut itselleni oikein samaistuttava hahmo, enkä voinut muuta kuin ihmetellä hänen suhdettaan Makeen. Hän on suruissaan erosta, mutta kun lukijana lukee heidän rakkaustarinaansa, sitä ei voi kuin ihmetellä. Olen muutenkin hieman sellaisen perinteisemmän ja arkisemman tarinankerronnan ystävä tällaisissa Chick lit -kirjallisuuteen luokiteltavissa kirjoissa. Tässä kun oli enemmän sellaisia nokkelia huomautuksia elämästä ja juoni eteni pieninä hypähdyksinä sinne tänne, eikä sellaisena yhtenäisenä soljuvana tarinana, jollaisesta enemmän pidän.


Kirjosieppo
Bazar, 2018
s.252

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti