tiistai 26. heinäkuuta 2022

Lucinda Riley: Kuun sisar

 

Eläimiä ja luontoa rakastava Tiggy ei epäröi tarttua uuteen työpaikkaan, kun hänelle tarjotaan mahdollisuutta työskennellä Skotlannin ylämailla, upean kartanon mahtavilla tiluksilla. Kylmä ja luminen talvi uudessa työpaikassa tuo mukanaan uusia ystäviä. Hän saa myös kuulla jotakin menneisyydestään. Kun kartanon mailla alkaa olla liikaa draamaa, päättää Tiggy lähteä selvittämään enemmän asioita menneisyydestään. Niinpä matka Espanjaan alkaa ja on aika kuulla tanssin ja taian täyteinen tarina sukulaisista. 
Lucia syntyy romaniyhteisöön Espanjassa vuonna 1912. Tyttö on aivan lapsi vielä, kun huomataan, että hänellä on uskomattomat tanssitaidot. Pian Lucia kiertää ympäriinsä Flamencotaiteilijana, joka haluaa aina vain saavuttaa enemmän.
"Luonnon keskellä tunsin olevani elossa, aistini herkistyivät ja minusta tuntui että kohosin irti maasta ja muutuin osaksi maailmankaikkeutta. Kinnairdissa sisäinen minäni, jonka kätkin ulkomaailmalta, saattoi puhjeta kukkaan ja kasvaa, sillä siellä saisin joka ikinen aamu herätessäni lahjaksi tämän lumotun laakson."s.37
Kuun sisar on viides osa Seitsemän sisarta -sarjasta.
Odotin Tiggyn tarinalta paljon, sillä hän on kuulostanut näiden sisarusten joukosta Tähden lisäksi eniten minua kiinnostavalta. Ainekset minulle mieluisaan kirjaan olikin kasassa. Eläimiä, Skotlannin upea luonto, Espanja, taikavoimat ja sellainen pieni mystisyys kuulostavat kaikki aivan ihanalta, ja viihdyin näiden teemojen parissa loistavasti. 

Kuun sisar ei kuitenkaan yltänyt läheskään samalle tasolle kuin Varjon sisar, joka kertoi Tähden tarinan. Tämä kirja on nimittäin tähän astisten osien joukossa ehdottomasti ennalta-arvattavin. Jotenkin Tiggyn tarina ei myöskään päässyt esiin niin voimakkaasti. Se tuntui jäävän ihan keskenkin. Olisin esimerkiksi mieluusti kuullut lisää Tiggyn voimista. Lucian tarinaan sen sijaan perehdyttiin oikein kunnolla, ja niissä osioissa oli paljon kaikkea, mutta minua ei flamenco ja siihen liittyvät asiat kiinnosta, joten tämän kirjan historiallinenkin osuus oli minulle vähän plaah. 

Kirjassa ehti jälleen tapahtua aika paljon kaikenlaista. Oli dramaattisia käänteitä, kuolemaa, syntymää, iloa, surua, juhlaa, Espanjan sisällisotaakin ehdittiin pienesti käsitellä. Silti minusta parasta kirjassa oli Tiggyn viettämä aika Skotlannissa. Luontoa kuvataan kauniisti, mökissä vietetyt illat kasvisruokien parissa ovat arkisen kotoisia ja Tiggyn ystävyys Calin, sekä Thistle -koiran kanssa niin lämminhenkistä luettavaa. 


Kuun sisar, (The Moon Sister, 2018)
Bazar, 2020
Suom. Hilkka Pekkanen
s.779

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti