lauantai 19. kesäkuuta 2021

Jasu Rinneoja: Erakon arvoitus

 

Kuusitoistavuotias Taneli tuodaan kesäksi maaseudulle miettimään tekosiaan. Arki kaupungissa ei ole sujunut ongelmitta, ja vanhemmat päättävät, että kesä isovanhempien luona saattaisi auttaa. Aluksi Taneli tuntee itsensä hylätyksi vangiksi keskellä korpea, mutta pian hän löytää kiinnostavaa tekemistä. Metsissä liikkuu omituinen erakko jota kaikki kyräilevät. Taneli kiinnostuu tuon omituisen miehen taustoista, mutta kukaan ei oikein susotu puhumaan asiasta. Onneksi hän tutustuu mukavaan naapurin poikaan, Pekkaan, joka sentään saa suunsa auki tästäkin asiasta. Pian kuuma kesä, uintireissut, erakon salaisuus ja kauniit naiset ovat vieneet Tanelin ajatukset mennessään.
"Miehet katselivat pihapiirin rakennuksia. Isoisä muisteli, milloin vajan katto oli laitettu ja päivitteli, miten nopeasti vuodet olivatkaan vierineet. Hitto, että paikallinen murre kuulostaa pöntöltä. Faijakin heittää läppää jo samalla nuotilla. Se tarttuu ku tauti. "Eik", "Onk", "Kui", "Mää istusi, mää lui.""s.6 
Erakan arvoitus aloittaa Tanelista kertovan sarjan.
Erakon arvoitus on mukavan leppoisa, mutta kuitenkin toiminnallinen tarina nuoresta Tanelista. Taneli on poika, jolla on omat ongelmansa. Hän on tehnyt virheitä, eikä koulussakaan mene kovin hyvin. Kirjassa päästään kurkkaamaan Tanelin ajatuksiin ja syyt huonoon käytökseen löytyvät. Taneli onkin uskottava ja monipuolinen hahmo.

Kirjan alku on rauhallinen. Maaseututunnelma halonhakkuineen, traktoreineen ja monine projekteineen tutustuttaa lukijan Taneliin ja tämän isoisään, Verneriin. Yllätyksekseni Vernerin ajtuksia mahtui kirjaan lähes yhtä paljon kuin Tanelinkin. Oli kiinnostavaa lukea Tanelia koskevista ajtuksista niin häneltä itseltään kuin Verneriltäkin. Näin saatiin monipuolinen kuva Tanelista, ja mahdollisista syistä hänen käytökseensä ja eripuraan vanhempiensa kanssa.

Rauhallisen alun jälkeen alkoi toiminnallisempi osuus. Jännittäviä tilanteita, toimintaa ja jopa hieman rakkaushuolia mahtui mukaan. Erakon arvoitus on kesäinen seikkailukirja, joka tuo esiin nuoren epävarmuuden, ja niitä nolompiakin ajatuksia ja tunteita, unohtamatta kunnon seikkailua, vakoilua ja tietysti eväitä. Viisikkomaiseen tyyliin ruokaa on paljon ja aina tarjolla. 


Erakon arvoitus
Reuna, 2016
s.200
Kansi: Veera Miettinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti