tiistai 27. lokakuuta 2020

Agatha Christie: KurpitsajuhlaDekkarikirjailija rouva oliver kutsutaan lasten kurpitsajuhliin. Juhlat sujuvat iloisissa tunnelmissa, mutta niiden loputtua huomataan jotakin hirvittävää. 13-vuotias Joyce on murhattu. Tyttö on hukutettu vesiämpäriin. Rouva Oliver järkyttyy tapauksesta ja kutsuu ystävänsä Hercule Poirotin tutkimaan asiaa. Poirot päättää ryhtyä toimeen ja saapuu jälleen tutkimaan epäiltyjen synkimpiä salaisuuksia ja unohdettuja menneisyyksiä. 
"Kirjastosta kuului kimeitä huutoja ja kiihtyneitä kirkaisuja, omenien onginta oli täydessä käynnissä ja kilpailijat poistuivat paikalta tukka märkänä roiskuteltuaan melkoisia vesilammikoita."s.15
Kurpitsajuhla on ollut lukulistallani jo monena vuonna halloweenin aikaan, mutta nyt viimein ehdin lukea sen. 

Kurpitsajuhla, jälleen yksi mainio Poirot-dekkari. Lyhyeen kirjaan on onnistuttu punomaan taas koukeroiset salaisuudet, jotka eivät ole helposti arvattavissa, vaan juoni jaksaa yllättää kerta toisensa jälkeen. Katalia ihmisiä, ja menneisyyden luurankoja mahtuukin runsaasti pienen kylän taloihin. 

Juoni etenee suurimmaksi osaksi dialogein niin kuin yleensäkin näissä Christien kirjoissa. Tunnelma saadaan hyvin esiin, ja kiinnostavat halloweenperinteet tekevät juonesta entistä kiinnostavamman. Lasten kurpitsajuhlissa leikitään hauskoja leikkejä, jollaisista en ole ennen kuullutkaan, kuten rusinoiden poimiminen palavasta konjakista. 

Pikkuinen maalaiskylä ja Poirot hienoine kenkineen ja mahtavine viiksineen, mikä loistava yhdistelmä. Poirot ei ehkä ole maalla kuin kotonaan, etenkin kun tarjoiltu teekin on niin kitkerää, eikä siis tunnelmallisia tee ja marmeladihetkiä ole tarjolla. Onneksi tällaiset ikävät hetket eivät häiritse miehen terävää ajattelukykyä, vaan jälleen Poirot johdattaa lukijan läpi kiinnostavien salaisuuksien lopulta hurjaan loppuratkaisuun. 

P.S. kirjassa mainittu Suomi. :D


Kurpitsajuhla, (Hallowe`en Party, 1969)
WSOY, 1970
Suom. Anna-Liisa Laine
s.226

4 kommenttia:

 1. Hyvin Halloween-aikaan sopiva dekkari.
  Pahalta kuulostaa tuo rusinoiden poimimisleikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, olen iloinen että maltoin säästää tämän lukemisen juuri tähän hetkeen. :)

   Poista
 2. Tämä dekkari ei unohdu, sillä eikö juuri tässä Poirot sanonut lapsenkin voivan murhata.

  Mai, eikös siinä perinteisessä jutussa poimita omenoita vedestä...

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä ainakin tuota asiaa käsiteltiin.

   Kirjassa tosiaan leikittiin myös tuota omenoiden poimimista vedestä, mutta se olikin hiukan tutumman kuuloinen leikki, kun taas tuo rusinoiden poiminen palavasta konjakista oli jotakin aivan uutta minulle. :D

   Poista