perjantai 16. lokakuuta 2020

Cameron Dokey: Siskoni on noita -Luottamus punnitaan


Phoebe odottaa kihlattuaan, Colea ravintolassa, kun mies ilmoittaakin jäävänsä ylitöihin. Phoebe pohtii kotiin lähtöä, mutta saa yllättäen mukavan oloiselta mieheltä kutsun illastaa kanssaan, sillä miehenkään seuralainen ei ole saapunut. Phoebe suostuu pyyntöön, mutta saa näin Colen pois tolaltaan. Cole ei voi ymmärtää miksi Phoebe jäi illalliselle toisen miehen kanssa. 
Pian pariskunta saa pohtia tarkkaan luottaako toisiinsa vai ei, sillä he joutuvat karmivaan seikkailuun alamaailmaan, demonien keskelle. Eikä demoneilla ole hyvät aikeet, sillä he haluavat tuhota sekä Colen, että kolme lumottua siskoa.
"Oli vaikea suhtautua itseensä vakavasti, kun piti kutsua alamaailman opas paikalle ei suinkaan rohkeasti trumpettiin puhaltaen vaan instrumentilla, josta lähtevää ääntä ei voinut kutsua juuri muuksi kuin kovaksi päristykseksi."s.112
Luottamus punnitaan on ensimmäinen Siskoni on noita -sarjan kirja. Kirja perustuu samannimiseen tv-sarjaan.

Luottamus punnitaan on nuorille suunnattu noitakirja, jonka tarina sijoittuu nykyaikaan. Phoebe, Piper ja Paige ovat kolme lumottua siskoa, joiden tarkoitus on ilmeisesti suojella ihmisiä demoneilta sun muilta. Asiasta ei anneta kovin paljon tietoa tässä kirjassa. Kaikilla siskoista on omanlaisensa taikavoimat, mutta myös ne esitellään hyvin pintapuolisesti. 

Kirja on lyhyt, nopeasti etenevä, eikä se selittele juuri mitään. Ilmeisesti asioita voisi tietää etukäteen paremmin jos olisi katsonut joskus tv-sarjaa, jonka pohjalta tämä on kirjoitettu, mutta minä en ole katsonut ikinä jaksoakaan, joten näiden noitien taidot ja kaikki muu oli aivan uutta juttua. Siksi asioita olisi voinut avata hitusen enemmän. Nyt kirjaa lukiessa oli hiukan hämmentynyt olo, aivan kuin olisi alkanut lukea sarjaa vaikka kuudennesta osasta eikä suinkaan ensimmäisestä. Noh, tarinaan pääsi kuitenkin nopeasti mukaan, eikä tietämättömyys häirinnyt kauaa, ja kyllähän ilmeisesti tärkeimmät asiat kerrottiin muutamilla nopeilla selityslauseilla.

Phoebe. Piper ja Paige ovat hassuttelevia, iloisia naisia, jotka viihtyvät yhdessä. Heillä on mukavan oloinen talo ja tavalliset työpaikat, joten he eivät tee pelkkiä noitajuttuja, vaan elävät myös tavallista ihmiselämää. Demonien ilmestyminen kuvioihin ja kamalat tapahtumat, eivät tunnu hätkäyttävän näitä naisia juuri lainkaan, vaan hirvittävimmätkin kohtaukset ohitetaan melko rennolla fiiliksellä. Liian pelottavia kohtauksia ei siis ole luvassa nuoremmillekaan lukijoille. Vauhtia sen sijaan riittää, sillä kirjan lyhyys vaatii nopeaa tahtia. Mukaan mahtuu myös huumoria ja hauskoja tilanteita.

Rennon arkielämän, hassuttelun ja hyvän ruuan vastapainoksi kirjasta löytyy myös hieman perinteisempiä noitajuttuja, on salaperäistä sumua, loitsujen tekoon sopiva hämyisä ullakko ja toki ikivanha Varjojen kirja, josta löytyy loitsuja moneen tarkoitukseen. 


Siskoni on noita -Luottamus punnitaan, (Charmed, Truth and Consequences, 2000)
Sanoma Magazines Finland Oy, 2005
Suom. Anu Laitila
s.186

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti