perjantai 28. kesäkuuta 2019

Väinö Riikkilä: Pertsa ja Kilu kippareina


Pertsalla ja Kilulla on paljon suunnitelmia tulevaksi kesäksi. Maaliskuu on alkanut ja veneen kunnostustyöt on täydessä vauhdissa. Harmikseen pojat saavat vanhemmiltaan ikäviä uutisia kesää koskien. Veneilysuunnitelmat ja omat bisnekset kärsivät, kun poikien on mentävä opettelemaan "oikeita" töitä. Pieni loma on pojille kuitenkin luvassa ja silloin he aikovat viettää laatuaikaa veneillen ja samalla tienaten. Mutta suunnitelmat eivät aivan mene niin kuin piti. Tahtomattaan he joutuvat hurjaan veneseikkailuun, johon liittyy rikollisuutta.

Pertsa ja Kilu kippareina on viides Pertsa ja Kilu -kirja. Sarjaan kuuluu kuusi osaa. Pertsaa ja Kilua on esitetty televisiosarjoina ja myöhemmin elokuvina.

Pertsa ja Kilu kippareina on sarjan loppupäästä, joten pojat ovat jo kasvaneet lähes aikuisiksi. Työelämä ja aikuisen vastuut verottavat kaverusten yhteistä aikaa ja harrastusta. Kuitenkin vielä mukana on lapsen innokkuutta ja keksiliäsyyttä. Mitä tahansa saattaa tapahtua ja ideat on mielikuvituksellisia.

Kirja on tunnelmallinen nuortenkirja, joka tarjoaa mielenkiintoisen ajankuvan 1950-luvulta. Tavat ja arki on muuttunut aika paljon, joten on kiinnostavaa kurkkia poikien arkea. Jonkin verran uutta hauskaa tietoakin kirja tarjosi. Enpä ollut edes tietoinen, että Suomessa on ollut aikoinaan käytössä vanhanpojan vero.

Kotkan maisemat ovat kauniit ja veneily on pääasia. Venesanastoa heitelläänkin puheessa ja kerronnassa paljon. Juoni on täynnä kalastusta, eväitä, harrastusten ja arjen välillä tasapainoilua ja hurjia seikkailuja. Jos pitää Viisikoista, saattaa pitää myös näistä Pertsa ja Kilu -kirjoista.

Pertsa ja Kilu kippareina ei tunnu venhentuneelta. Se sopii loistavasti myös vanhemmalle lukijalle. Sarja kannattaa aloittaa ensimmäisestä osasta, sillä pojat kasvavat kirjojen aikana lapsista aikuisiksi. Nyt haluaisin lukea sarjan kokonaan, sillä poikien matkassa tehty retki oli hauska ja kesäinen. Lisäksi tarinaa koristavat tässä painoksessa kauniit lyijykynäpiirrokset, jotka on tehnyt Hannu Taina.

Kesän 2019 kirjankansibingoon sijoitan kirjan kohtaan piirroskuva.


Pertsa ja Kilu kippareina
WSOY, 1955
Kuvitus: Hannu Taina
s.134

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti