torstai 27. kesäkuuta 2019

Outi Ikonen: Salatut elämät -Annika ja Amerikan unelma


Annikalla on edessään vaihto-oppilasvuosi Amerikassa. Mahdollisuus löytää itsensä ja kehittää ideoita tulevaisuutta varten. Siskoilla kun tuntuu olevan selvät sävelet ja kaikilla perheenjäsenillä oma juttunsa. Annika tuntee itsensä ulkopuoliseksi, mutta onneksi edessä on kokonainen vuosi seikkailua vieraassa maassa.
Annika saakin elämäänsä paljon mistä iloita. Hän saa ystävän, ihastuu, saa urahaaveita ja löytää mahtavan harrastuksen. Silti elämä tuntuu välillä erittäin kurjalta ja ruoka helpottaa, ainakin hetkeksi.

Annika ja Amerikan unelma on kymmenes osa Salatut elämät -sarjasta.
Tätä sarjaa ei tarvitse lukea järjestyksessä, sillä nämä ovat kaikki itsenäisiä teoksia, joissa on myös suurimmassa osassa erit hahmot. Annika esiintyi Salatut elämät televisiosarjassa joskus vuosia sitten. Tätä hänestä kertovaa kirjaa lukiessa ei kuitenkaan tarvitse tietää sarjasta yhtään mitään, sillä kirja kertoo tarinan Annikan vuodesta ulkomailla. Eli aikana ennen hänen saapumista Salattuihin elämiin.

Annika ja Amerikan unelma on nopeasti etenevä nuortenkirja. On koulunkäyntiä, kavereita, seläntakana puhumista, ihastumista ja niitä vääriä poikia, nipottavia vanhempia ja kaikenlaisia teinien ongelmia. Kirjassa pohditaan tulevaisuuden suunnitelmia, joka kiinnostaa minua aina aiheena, oli kyseessä sitten nuorten tai aikuisten kirja. On kiinnostavaa lukea miten ihmiset löytävät oman polkunsa ja miten he lähtevät tavoittelemaan unelmiaan.

Kaiken teinidraaman keskellä kirjasta löytyy myös vakavampi aihe, syömishäiriö. Mutta minusta aihe jää kaukaiseksi. Annikan tunteet eivät loppujenlopuksi pääse tämän aiheen kanssa kovin pintaan ja ahmimiskohtaukset tuntuvat irrallisilta. Aihe myös jätetään leijailemaan ilman selviämistä, sillä kirja loppuu juuri siihen kun Annika palaa Suomeen. Lopuksi tehdään pikakelaus siitä mitä Salattujen elämien jaksoissa tapahtui Annikan saapumisen jälkeen. Mutta tämä loppu tuntui todella turhalta ja se olisi kannattanut jättää mielestäni kirjoittamatta. Tämä kirja toimii hyvin, vaikka ei tietäisi mitään koko Salatuista elämistä ja tuo loppu pilaa hieman sitä tunnetta. Tulee sellainen olo, että tv-sarja vedetään juoneen väkisin mukaan.

Olen lukenut tämän kirjan aiemminkin, joskus nuorempana. Tästä kirjasta innoittuneena luin silloin myös Siepparin ruispellossa, josta en pitänyt lainkaan. Tästä kirjasta sen sijaan pidin silloin paljon. Nyt heräsi uudelleen mielenkiinto Sieppari ruispellossa kirjaa kohtaan. Kun tämä kirja ei enää järin suuria tunteita herättänyt, niin ehkäpä se Sieppari ruispellossa voisi aueta jo paremmin. En edes muista mistä kirja kertoi.


Annika ja Amerikan unelma
WSOY, 2005
Kannen kuva: Mikko Harma
s. 203

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti