sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Jörn Donner: Nyt sinun täytyy


Vuorineuvos johtaa tiukalla otteella Yhtynyt Metalli -suuryritystä. Koko yritys on tiukasti suvun hallinnassa, eikä töihin pääse jollei ole valmis tottelemaan ja tukemaan vuorineuvoksen päätöksiä. Hän tekee kaikille hyvin selväksi olevansa pomo. Gabriel Berggren toimii vuorineuvoksen kakkosmiehenä. hän on tullut sukuun avioitumalla vuorineuvoksen siskon kanssa. Heidän avioliittonsa ei kuitenkaan ole onnellinen. Gabriel ei rakasta vaimoaa Karinia, eikä edes pidä lapsistaan, jotka tuntuvat kovin epäonnistuneilta. Häntä sen sijaan viehättää upea Angela, Karinin siskontyttö. Kirjan tapahtumat kertovat suurimmaksi osaksi kesästä 1939, mutta ne jatkuvat sodan alkuun saakka. Kirjan loppupuolella ehditään jo vähän kurkistamaan sotaakin.

Nyt sinun täytyy on ensimmäinen osa Andersin suvusta kertovasta sarjasta. Sarjan pohjalta on tehty tv-sarja, Angela ja ajan tuulet.

Nyt sinun täytyy kertoo koko Andersin suvusta, mutta hahmoja on silti aika vähän. Moni sukulainen ei pääse juuri minkäänlaiseen rooliin, vaan kerronnassa keskitytään muutaman kirjan kannalta tärkeimpään henkilöön. Suurimmaksi osaksi kirja kertoo Angelasta ja Gabrielista.

Kirjassa on paljon aiheita ja asioita joita käsitellään. Se tuntuu aikamatkalta aikaan ennen toista maailmansotaa ja sen alkuvaiheisiin. Suomessa ei vallitse kovinkaan rauhaisa ja yhtenäinen tunnelma. Edelleen muistellaan sisällissotaa, pohditaan minkä maan kanssa olisi hyvä tehdä yhteistyötä ja minkä kanssa ei, suomalaiset ruotsinkieliset ja suomenkieliset eivät luota toisiinsa ja viha toisia kohtaan vaikuttaa suurelta. Yritykset tekevät selväksi, ettei väärää kieltä puhuvat puutu heidän asioihinsa millään tavalla. Suvussakin on kieleen liittyvää halveksuntaa, sillä suomenkielisiä on naitu heidän ruotsinkieliseen sukuunsa. Isot yritykset tukevat heille sopivia puolueita. Lisäksi puhutaan rahasta ja uhkaavasta elintarvikkeiden pulasta. Kirjassa käsiteltäviä asioita on näiden lisäksi paljon muitakin. Kirja tarjoaakin milenkiintoista tietoa ja tarinaa sotaa edeltävältä ajalta.

Kaikesta kiinnostavasta asiasta huolimatta kirja ei ollut minun makuuni loistava. Donner kirjoittaa tekstiä jättäen kuvailevan tekstin hyvin vähäiseksi. Minä taas itse pidän kuvailevasta tekstistä, jonka mukana näkee tarinan heräävän eloon silmiensä edessä. Nyt kirjan henkilöiden maailmaan pääsi mukaan hitaasti ja alku olikin aika takkuavaa lukemista. Loppua kohden henkilöt olivat tulleet sen verran tutuiksi, että lukeminen sujui paremmin, kuvailun puutteesta huolimatta. Silti kirja jätti henkilöt aika etäisiksi. Seuraavaan osaan voi olla helpompi tarttua, kun henkilöt ovat jo entuudestaan tuttuja.

Kirjankansibingoon sijoitan kirjan kohtaan nainen.


Nyt sinun täytyy, (Nu måste du)
Otava, 1975
Suom. Jukka Kemppinen
Kannen suunnittelu: Minna Lusa
s. 366

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti