tiistai 25. kesäkuuta 2019

Jorma Kurvinen: Susikoira Roi ja pimeän pesä


Tomi saa puhelun ystävältään Helsingistä. Hessu on huolissaan ystävästään Katista, joka ei vastaa puhelimeen. Kati on muuttanut vuodeksi mummonsa luokse maaseudulle Tomin kotikaupunkiin. Tomi lupaa käydä tarkastamassa tilanteen ystävänsä Soikkelin ja tietysti susikoira Roin kanssa.
Kolmikon päästessä perille, odottaa heita karmiva vastaanotto. Taloa on pimeä ja heitä uhkaillaan aseella. Mitä ihmettä Katille on tapahtunut? Asuuko tyttö edes talossa. Tomi, Soikkeli ja Roi ottavat tehtäväkseen selvittää salaisuudet.

Susikoira Roi ja pimeän pesä on yhdeksäs osa Susikoira Roi -sarjasta. Kirjoja sarjaan on ilmestynyt kaksikymmentä. Sarjan kahdesta ensimmäisestä osasta on tehty televisiosarjat.

Kirja on vauhdikas ja toiminnallinen nuortenkirja. Ajattelin sen olevan enemmän mysteerien selvittelyä, mutta kolmikko päätyykin moniin vaarallisiin seikkailuihin, vähän siellä sun täällä. Talo ja sen mysteerit eivät sitten olleetkaan jutun pääjuoni, vaikka niin ajattelin takakannen perusteella. Toiminta ja salaisuudet syntyivät aivan muista syistä. Minut yllätti myös kirjan vuodenaika. Olen joskus katsonut Susikoira Roi televisiosarjaa ja niissä mentiin aina niin kesäisissä tunnelmissa, että jotenkin ajattelin tässäkin olevan kesä, mutta täysi talvi oli päällä lumikinoksineen ja pakkaspäivineen.

Kirjan kieli tuntuu hiukan vanhentuneelta niissä kohdissa, joissa nuoret keskustelevat. En usko kaikkien nuorten aivan ymmärtävän nuorten puhekielen sanastoa. Kuten lause "Miksi te aina saikkaatte keskenänne, saman perukan kundit?", herättää ihmetystä tässä lukijassa, jolle saikkaa sana ei tarkoita mitään. Toki nuorten puhekieltä on kirjassa aika vähän, ja nekin kohdat on helppo arvata, vaikka niiden tarkoitus ei muuten olisikaan tiedossa. Ei minulta ainakaan jäänyt minkään lauseen tarkoitus ymmärtämättä.

Vauhdikkaan juonen keskellä ehditään puhumaan rahahuolista ja maan huonosta taloudellisesta tilanteesta, joka vaikuttaa ihmisiin. Yritettiin yhdellekin hahmolle opettaa, ettei leuhkiminen kannata, eikä raha ole pääasia. Tuntuipa lopussakin olevan opetus siitä, kuinka suuri vaikutus rahalla on ihmisiin, vaikka ei pitäisi.

Kesän 2019 kirjankansibingoon sijoitan kirjan kohtaan kotieläin.


Susikoira Roi ja pimeän pesä
Otava, 1991
Päällyksen suunnittelu: Riitta Silvennoinen
s. 176

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti