sunnuntai 16. heinäkuuta 2023

Lisa Jewell: Löysin sinut

 

Alice asuu lapsiensa ja koiriensa kanssa pienessä rantakaupungissa Pohjois-Englannissa. Hän asuu meren rannalla pienessä vanhassa merivartioston majassa. Eräänä aamuna kun hän avaa ikkunaverhot, näkee hän rannalla istuvan miehen. Siinä ei olisi mitään omituista, mutta kun mies edelleen illalla istuu samalla paikalla tuulen ja sateen pieksemänä, päättää Alice toimia. Hän pelastaa miehen kotiinsa, vaikka häntä varoitellaan tekemästä sitä. Mies ei muista mitään, ei tiedä kuka on tai mistä on tullut. 
   Lontoossa sen sijaan juuri maahan muuttanut Lily on huolissaan miehestään, joka ei saapunut töistä kotiin.
   Lisäksi muistellaan 90-luvun alkupuolella tapahtuneita asioita, kun teini-ikäiset Gray ja Kirsty viettävät kesälomaansa samassa rantakaupungissa kuin joka vuosi.
"Hänen täytyy jatkaa eteenpäin. Hänen täytyy löytää syy siihen, miksi hän on tullut tähän pohjoiseen merenrantakaupunkiin."s.77
Löysin sinut kuljettaa siis kolmea tarinaa rinnakkain, kahta nykypäivään sijoittuvaa ja yhtä menneisyyteen. Alicen ja muistinsa menettäneen miehen tarina saa eniten sivutilaa. 

Tämä ilmeisesti luokitellaan psykologiseksi trilleriksi. Minusta tämä on mukavan arkinen romaani, jossa on riittävästi jännitystä, ja salaisuuksia, jotka odottavat paljastumistaan. Viihdyin kirjan hahmojen parissa loistavasti. Heidän elämää kuvataan paljon, ja heihin ehtii tutustua hyvin. Siksi kirjaa oli oikein mukava lukea, ja se kulki keveästi eteenpäin koko ajan, vaikka missään vaiheessa minulle ei ehtinyt syntyä suurta jännitystä tai odottavaa tunnetta siitä, mitä kirjan salaisuudet ovat, sillä oli vain luonnollista olettaa, että kirjan kolme tarinaa liittyvät yhteen. Hahmoja oli myöskin sen verran vähän, ettei kovin kummoista arvailurumbaa saanut aikaiseksi.  

Lopun paljastukset eivät siis saaneet minussa aikaan suuria yllättyksen tunteita, mutta se ei häirinnyt lainkaan, sillä tunteita, jännitystä ja paljastuvia salaisuuksia riitti aivan tarpeeksi pitkin kirjaa. Tämä onkin sellainen kirja, jonka pariin halua päästä palaamaan mahdollisimman pian jos joutuu pitämään taukoa, ja myöskin lukemaan pitkiä pätkiä kerralla. Ei lainkaan raskasta, vaan ainoastaan koukuttavaa. Tykkäsin.  


Löysin sinut, (I Found You, 2016)
WSOY, 2020
Suom. Karoliina Timonen
s.437

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti