torstai 20. heinäkuuta 2023

J.J. Arcanjo: varkaiden akatemia

 

Gabriel asuu isoäitinsä kanssa, sillä hänen vanhempansa ovat kadonneet. Silloin tällöin Gabriel näpistelee sieltä täältä, saadakseen edes jotakin pientä isoäidille, joka raataa niin kovasti hänen eteensä. Eräänä päivänä hän onnistuu näpistämään ohikulkevalta mieheltä lompakon, mutta rahan sijaan löytääkin lompakosta kutsun jonnekin, jossa hänen taidoilleen olisi oikeasti käyttöä. Gabriel ei innostu omituisesta kutsusta, mutta kun hän huomaa, että mies on vienyt häneltä jotakin tärkeää, päättää gabriel lähteä matkaan. 
Ja niin Gabriel päätyy Crookhaveniin, varkaiden akatemiaan, jossa hän tutustuu uusiin ystäviin, ja päätyy seikkailuihin, jotka saattavat liittyä jopa hänen kadonneidiin vanhempiinsa.
"Nyt Gabriel istui pikkupöydän ääressä tuijottaen puhelinta ja mietti kuumeisesti, miten huijata sitä ainoaa ihmistä, joka oli aina nähnyt hänen valheidensa läpi."s.178
Varkaiden akatemia on ensimmäinen osa Crookhavenin varkaiden akatemiaan sijoittuvasta sarjasta.

Kirjan kieli on sujuvaa ja helppolukuista. Tapahtumia on riittävästi, mutta silti ehditään tutustua kaikessa rauhassa Gabrieliin ja Crookhaveniin. Hahmoja ei ole liikaa, vaikka tapahtumat sijoittuvatkin kouluun. 
Tapahtumat etenevät nopeasti, ja uudet asiat esitellään yrimekkäästi ja selkeästi. Tämä sopiikin myös vähemmän lukeneille ja hiukan nuoremmillekin seikkailun ystäville. 
 
Tämä on hyvä aloitus sarjalle. Tulevista seikkailuista vihjaillaan paljon, mutta silti tämän yhdenkin kirjan luettuaan on tyytyväinen lopputulokseen, kirja ei siis jää liikaa kesken, vaikka vihjalu selvittämättömistä salaisuuksista lopussa onkin runsasta. 

Varkaiden akatemian maailma on kivan kekseliäs. On paljon tuttua muista saman tyylisistä tarinoista, mutta kuitenkin omanlaisella tyylillään tehtynä. Tarina toimii alusta loppuun. Pääpaino pysyy toiminnallisessa seikkailussa ja koulumaailman asioissa. Hahmojen ajatukset, heidän välinen kemia ja tunteet ovat pienesti esillä. Hahmoilla kun on paljon henkilökohtaisia vaikeuksia, eikä koulumaailman tasa-arvokaan ole aivan kohdallaan. Nämä asiat tuodaan kyllä esiin, mutta sellaisella helposti ymmärrettävällä ja selkeällä tavalla, joka sopii kirjan tyyliin.


Varkaiden akatemia, (Crookhaven -School for Thieves, 2022)
Aula & Co, 2022
Suom. Maiju Keynäs ja Anu Partanen
Kansi: Ville Tietäväinen
s.319

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti