lauantai 17. kesäkuuta 2023

Sofia Pekkarinen: Luna 2.0

 

Luna on kyllästynyt elämäänsä. Krapula vaivaa turhan usein, erosta selviäminen on vaikeaa, jenkkakahvatkin tuntuvat valtavilta. On aika aloittaa elämässä uusi luku ja aloittaa projekti Luna 2.0. Luna aikoo häikäistä itsensä, sekä kaikki muut tekemällä itsestään täydellisen. Pian hän saakin elämästään aivan Instagram kelpoista materiaalia, kun salitreenit, ja terveelliset eväät alkavat täyttää arkea. Mutta vaikka kuvat ovat upeita, onko uusi elämä sittenkään niin hohdokasta, vaikka vierellä kulkisikin se salin upein mies?
"Kirrevihkossani oli jo listattuna projektin tavoitteet: vuoden loppuun mennessä minulla olisi sixpack belfiekelpoiset pakarat, gluteiiniton vegaaninen maidoton terveellinen ruokavalio sekä 2000 200 uutta Instagram-seuraajaa (joista yksi, se merkittävin, olisi tietysti fitanton94)."s.77
Luna 2.0 sukeltaa ulkonäkökeskeiseen arkeen. Luna on nuori nainen, joka ei vielä tarkalleen tiedä mitä elämältään haluaa, mutta nyt hän aikoo ainakin päästä loistokuntoon, ja saada paljon tykkäysiä Instagram-julkaisuilleen. Kirjassa keskitytään pitkään ja tarkasti ulkonäköpaineisiin, syömiseen ja treenaamiseen.

Kirja on hyvin kirjoitettu, ja sitä lukee mielellään. Aihekin on tärkeä, se muistuttaa siitä, miten elämästä pitäisi osata nauttia ilman kokoaikaista ulkonäköpainetta, ja miten siellä somessa tosiaan ei kannata uskoa aivan kaikkea näkemäänsä, saatikka sitten verrata itseään kaikkiin muihin. Nämä asiat tuodaan esiin Lunan kautta, joka ei aivan sisäistä tätä tärkeää asiaa varsinkaan kirjan alussa, vaan päätyy juurikin vertailemaan itseään ja yrittää tehdä itsestään täydellisen aikamoisella rääkillä. 

Luna onkin välillä niin raivostuttava päähenkilö, että tekisi mieli mennä ravistelemaan häntä, sillä lukijahan näkee kirjaa lukiessa huomattavasti selkeämmin nuo huonosti kohtelevat miehet ja tuon uuden elämän varjopuolet. 

Pidin kirjasta ja sen tarkkanäköisistä huomiosta, mutta välillä ulkonäkökeskeisyys ja siitä johtuva ahdistava pahaolo, joka kirjasta huokui alkoi riittää. Kirjassa käy nopeasti oikein hyvin selväksi, että vaikka näyttäisit miltä, jonkun mielestä sinussa on aina parannettavaa. Eli vaikka kyseessä on kevyt kirja, joka vitsikkäästikin kulkee eteenpäin, on se kaikkine ulkonäkökommentteineen välillä myös hitusen raskas. 


Luna 2.0
Tammi, 2021
Päällys: Eevaliina Rusanen
s.344

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti