sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

Henning Mankell: Italialaiset kengät

 

Frederik Welin on eläkkeellä oleva entinen kirurgi. Hän on erakoitunut ulkosaaristoon. Saarellaan hän asuu koiran ja kissan kanssa, tavaten vain silloin tällöin postia tuovaa Janssonia. Takana on elämä, jossa riittää muisteltavaa, eikä kaikki muistot suinkaan ole mukavia. 
Kun eräänä päivänä Frederik sitten näkee meren jäällä rollaattoriin nojaavan naisen, tulvii muistoja mieleen entistä enemmän. Nainen on tuttu menneisyydestä, ja nyt on aika kohdata kaikki menneet virheet ja pidettävä kauan aikaa sitten annetut lupaukset. 
"Menin laiturille ja venevajaan. Köysien ja taljojen varassa riippui soutuvene. Se muistutti rannalle ajautunutta jättimäistä kalaa. Venevajassa haisi tervalta. Täällä saarilla lakattiin jo aikoja sitten käsittelemästä kalastusvälineitä ja veneitä tervalla, mutta minulla on jäljellä muutama purkki, jotka avaan silloin tällöin tuoksun takia."s.48
Italialaiset kengät johdattaa lukijan ulkosaaristoon, jossa päähenkilö muistelee paljon menneitä. Miljöö on kaunis, mutta karu. Jonkin verran seikkaillaan myös muualla, mutta pääosin kirja sijoittuu tuonne saarelle. 
Hahmoja kirjassa ei ole liiaksi, onhan päähenkilö sentään erakko, mutta kirjaan päässeet hahmot ovatkin sitten kaikki hyvin omalaatuisia. 

Kirjan tunnelma on kaihoisa ja kummallinen. Frederikin muistellessa menneitä, kertyy niistä kaiken aikaa painavampi taakka. Kaiken sen keskellä hän on päättänyt lähteä saarelleen, mutta niin kuin lukija saa huomata, tuo painolasti on seurannut perässä. Kyllähän kirjassa tapahtuu paljon ihan nykyajassakin, mutta lopulta kun miettii niin paljon tapahtui vain menneiden asioiden takia. Kirja kertookin suuresti siitä, kuinka päähenkilö viimein kohtaa menneisyyden haamut joiden takia hän ei oikeastaan ole enää päässyt eteenpäin. 

Kummallisen tunnelmasta tekee pienet erikoiset yksityiskohdat, jotka kirjassa ovat mainittu kuin täysin jokapäiväisinä asioina. Itse kummastelin moniakin asioita, kuten muurahaispesää talossa. Omalaatuiset hahmot tekivät myös osansa. 

Kirjaa oli mukava lukea. Kaunis teksti vei mennessään. Pohdiskelevaa elämää, muisteluita ja jänniä tapahtumia oli sopivassa suhteessa. 


Italialaiset kengät, (Italienska skor, 2006)
Otava, 2007
Suom. Laura Jänisniemi
s.411

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti