maanantai 5. joulukuuta 2022

Joanna Bolouri: Paras aika vuodesta

 

Perhejoulu Skotlannissa lähestyy. Emily on sekä iloinen, että kauhuissaan. Viimein hänellä on komea, varakas ja kohtelias mies esiteltävänään, mutta toisaalta häntä pelottaa viedä Robert suorapuheisen ja räväkän perheensä eteen. 
Hetki ennen joulua Robert paljastuu valehtelijaksi, ja Emily sydän särkyneenä menee paniikkiin. Hän ei millään jaksa perheensä kuittailua, joten jollakin tavalla hän päätyy palkkaamaan itselleen vara-Robertin. Niinpä hän lähtee viettämään joulua perheensä luo Evanin kanssa, joka on hänen super ärsyttävä naapurinsa. 
"Huomenna on se päivä, kun ääneni matkaa taas kuusisataakuusikymmentä kilometriä Lontoosta Scottish Bordersiin ja suoraan äitini korvaan ja kertoo hänelle, että olen erehtynyt. En sittenkään ole löytänyt ketään mukavaa miestä."s113
Paras aika vuodesta on joulukirja jossa sydänsurusta huolimatta tunnelma on suurimmaksi osaksi hilpeä. Henkilöiden väliset dialogit saavat useasti hymähtelemään tai naureskelemaan. 

Viihdyin hauskan juonen ansiosta kirjan parissa hyvin, mutta joulukirjasuosikkia tästä ei itselleni tullut. Se johtuu tämän kirjan joulunviettotavasta. Joulua ei nimittäin juhlita kynttilänvalossa tunnelmoiden, vaan drinkkejä juoden ja tanssien. Minä kaipaan joulutarinoilta aina toisenlaista tunnelmaa, sellaista hyväntahtoisuutta, leipomista, tunnelmointia yms... Mutta tässä perheen välinen tunnelma ei oikein napannut kuin vasta lopussa ja joulujuhla oli kaukana mieluisasta. Muutamia söpömpiäkin kohtauksia sentään mahtui juoneen sellaisen vauhdikkaan iloisuuden keskelle. 

Paras aika vuodesta on helppolukuinen ja viihdyttävä kirja, joka sopii loistavasti joululukemistoon silloinkin kun ei halua sellaista överijoulutunnelmointia, jota minä taas kaipaan. Emilyn matka kohti ihanaa romanssia on vaiheikas ja hauska, ainoa asia mikä häiritsi oli loppupuolella tehty paljastus, joka tuntui aivan turhanpäiväiseltä ja ärsytti. (En aio paljastaa sitä teille.) Tuli vain sellainen olo, että olisiko yksi hahmoista ollut muka jotenkin huono ilman tätä esiin tullutta salaisuutta.


Paras aika vuodesta, (The Most Wonderful Time of the Year, 2016)
WSOY, 2021
Suom. Riina Vuokko
s.400

3 kommenttia:

 1. Luin tämän kirjan juuri, ja nyt jäin miettimään, mihin paljastukseen viittaat. Tai itse en osaa nyt yhdistää, mikä oli sellainen asia, joka ärsytti. Muuten oli ihanan helppo kirja ja mukavaa joululomalukemista 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitin sitä lopussa ollutta paljastusta, että Evan toki onkin super rikas miljonääri. :D

   Poista
  2. Ah, aivan. Joo oli se tavallaan vähän tarpeeton juonenkuljetus. Ehkä kirjailija halusi luoda sillä tilanteen, jossa Evan näytettiin itsenäisenä ja pärjäävänä aikuisena, eikä sellaisena opiskelijapoikasena, minkälaiseksi hänet aluksi kuvattiin. Ehkä keinoja olisi ollut muitakin…

   Poista