torstai 3. maaliskuuta 2022

Anneli Kivelä: Köydenvetoa Katajamäellä

 

Tanja odottaa jo neljättä lastaan. Hän jää työttömäksi, ja uuden lapsen syntymä huolettaa. Miten rahat riittävät ja aika, kun mieskin on koko ajan jossain autonromuja rassaamassa? Mikan kanssa elämä tökkii muutenkin.
Katajamäellä hälistään uusista asukkaista. Maahanmuuttajaperheet saapuvat viimein ja herättävät monenlaista mielipidettä Katajamäkeläisissä. 
Tanja kokee dramaattisia hetkiä, mutta kaikenlaista ehtii sattua myös muille Katajamäkeläisille. 
"Varjo kulki Tanjan kasvojen yli. -Mikalta en saanut minkäänlaista tukea. Hän sanoi, että saan päättää asian itse. Aivan kuin lapsi ei olisi kuulunut mitenkään hänelle. Tunsin olevani pahuksen yksin. Mikaa ei kiinnosta muut kuin autot."s.13
Köydenvetoa Katajamäellä on seitsemäs osa maalaisromanttisesta Katajamäki -sarjasta.
Katajamäellä on taas menoa ja meininkiä niin paljon, että pieni kylä on mennä aivan sekaisin. On juhlia, syntymää, kuolemaa, uusia hankkeita ja maahanmuuttajaperheet, joiden muutto Katajamäelle herättää tunteita, niin puolesta kuin vastaan. 

Tällä kertaa päähenkilönä esitellään Tanja, jonka suhde kaipaisi pikaista korjaamista. Tosin mitä pidemmälle tämä sarja ehtii, sen vähemmän enää keskitytään päähenkilöön. Niin paljon sivutilaa menee jo aiempien päähenkilöiden kuulumisten kertomiseen, ja yleisesti Katajamäkeläisten ongelmien ja juorujen puimiseen. Tällä kertaa Tanjan elämän ruotimiseen päästiin kunnolla varmaan vasta kirjan puolivälin jälkeen. 

Katajamäkeläisten elämä on toki kiinnostavaa, mutta haluaisin niin kovasti kuulla enemmän päähenkilöstä ja hänen mietteistään. Lisäksi kaipaan entistä enemmän miljöön kuvausta, koska maaseutu saa näkyä mielestäni runsaana näissä maalaisromanttisissa kirjoissa. Katajamäki -kirjat ovat kuitenkin enemmän dialogin varaan rakennettuja, joka vähentää miljöön kuvausta. 

Juoni ei päässyt tällä kertaa juurikaan yllättämään edes niissä yllättäväksi tarkoitetuissa kohtauksissa, mutta kiva tunnelma oli silti ja kirja eteni nopeasti. 


Köydenvetoa Katajamäellä
Karisto, 2012
s.247

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti